KUHALNICA: Vanilijevo mleko iz zemeljskih mandljev

Zemeljski mandlji niso oreščki, ampak gomolji. Iz njih se da izdelati mnogo jedi tako sladkih kot slanih, mene pa je med drugim prevzelo »mleko« , ki se ga da zelo preprosto pripraviti.
Napitek iz zemeljskih mandljev (Foto: Tina Teršek)
Napitek iz zemeljskih mandljev (Foto: Tina Teršek)
Napitek iz zemeljskih mandljev (Foto: Tina Teršek) Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za vanilijev napitek iz zemeljskih mandljev potrebujete:

  • 100 do 150 g zemeljskih mandljev (odvisno kako intenziven okus želimo, jaz uporabim 150g)
  • 1,5 litra prefiltrirane vode
  • 1 ščep soli
  • pol žličke vanilije v prahu (ali 1 strok vanilije).

Postopek priprave:

1) Zemeljske mandlje je potrebno najprej namočiti za 24 ur. Posodo z namočenimi zemeljskimi mandlji postavimo v hladen prostor.

2) Po 24 urah jih precedimo, speremo in stresemo v mešalnik, dodamo 1 liter vode, sol in vanilijo in vse skupaj dobro zmeljemo. Z zmogljivejšim mešalnikom smo hitro gotovi, manj zmogljivejši bo to delo opravljal malo dlje (z vmesnimi postanki približno 5 do 10 minut).

3) Tako zmleto vsebino precedimo skozi gazo ali skozi temu namenjeno vrečko in dobro ožmemo.

4) Pulpo, ki ostane, stresemo nazaj v mešalnik in prilijemo še preostale pol litra vode in ponovimo postopek, le da tokrat meljemo manj časa. Toliko, da se voda dobro premeša s pulpo in precedimo še ta preostanek.

 

Tako pripravljen napitek lahko pijemo kot nadomestek živalskega mleka ali mleka iz oreščkov. Namesto mleka ga lahko uporabimo pri peki raznih peciv, palačink, za smutije, na njem lahko skuhamo pirin zdrob, ga uporabimo pri izdelavi presnih sladic … Lahko pa ga uporabimo tudi za zajtrk ob presni drobTinkini granoli. Tako pripravljen napitek bo shranjen v hladilniku ostal užiten 3-4 dni.

Pulpe, ki ostane, nikar ne zavrzite, lahko jo uporabite za smuti ali jo vmešate v rastlinski jogurt ali za pripravo presne sladice. Če je nimate namena uporabiti takoj, jo lahko tudi spravite v vrečko in zamrznete za kasnejšo rabo.


Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.