KUHALNICA: Zimska jed

Včasih je bila marsikje kisla repa na jedilniku vsaj dvakrat tedensko. Repa je ne le nasitila, temveč tudi prečistila prebavo. Spominjam se, da jo je mama skuhala ob torkih, potem smo jo jedli še v sredo, včasih tudi v četrtek. Ne pomnim, da bi se pregrešila in za zraven pripravila kaj ''mesnatega'', morda krvavico- v zimskem času, ko se je klalo.
Kisla repa (Foto: Milena Miklavčič)
Kisla repa (Foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Komaj smo čakali, da je spekla ocvirkovco. Vedeli smo, da bodo po repi sledile palačinke in zato smo z veseljem pospravili vse, kar nam je naložila na krožnik.

Danes mi za zraven ''potegnejo'' polpeti. Nasploh so mi polpeti zelo ljubi, saj so poceni. Za šest ljudi zadošča približno 20 dkg govejega mesa, kar znese manj kot tri evre. V skledo vržem še star kruh, ki ga že prejšnji večer namočim v mleku, zjutraj pa potem le ožamem. Dodam še jajce, velikoooo česna, na vrtu se še zmeraj najde peteršilj, imam še nekaj rukole, sesekljam tudi nekaj listov motovilca. Solim. ''Šparam'' pri moki, zato raje dodam ovsene kosmiče. Pečem v pečici pri cca 180 stopinj Celzija, da imam z njimi manj dela.

Repo naredim klasično: posebej skuham olupljen krompir, posebej repo. Ko je kuhano, pretlačim krompir, odlijem polovico vode pri repi. Posebej prepražim najmanj eno debelo čebulo, več strokov česna in to na ocvirkih. Vse skupaj zmečem v en lonec, pokuham dve do tri minute ...

Naslednji dan repi dodajte fižol, pa pričarate novo jed - joto.

Lahko pa tudi proseno kašo - in bo spet drugačen okus.

Nihče vam ne brani,. Če se malo poigrate z okusi, da ne bo tri dni eno in isto na krožniku. Čeprav, pri nas kdaj še zmeraj je, pa se moj želodec ne pritožuje.

Če sem dobre volje in če je zmanjkalo časa za ocvirkovco, naredim krompirjeve svaljke. Trem olupljenim, skuhanim krompirjem dodam dve žlici puste skute, jajce, sol, za majhno žličko masla, lahko tudi (namesto masla) žličko olivnega olja. Pregnetem skupaj z ostro moko! Svaljke kuham približno 20 minut, nakar jih stresem na cedilo, dam pod mrzlo tekočo vodo, odcedim. Na maslu za sekundo prepražim drobtine. Vanje stresem svaljke.

Maso za palačinke naredim že zjutraj. Klasično: lonček donata, lonček mleka, ščepec soli, jajce, polovička vanili sladkorja, žlica olivnega olja. Ker je zmeraj pri roki kakšno jabolko, ki ga je zaradi nakazane gnilobe treba obrezati, ''zdrave dele'' naribam in stresem v maso za palačinke, kar pa ostane, narežem krhlje in skuham kompot. Masi za palačinke počasi dodajam moko. Zmiksam. Nakar masa počiva.

Kosilo za šest oseb stane približno šest evrov. Čas priprave: približno ena ura.
 
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.