Kako ločiti pravi česen od kitajskega?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 30.10.2025
Česen je zakladnica zdravja, ima številne zdravilne lastnosti. A kitajski česen, ki se prodaja po naših trgovinah ni dober, zato se mu je bolje izogniti. Kako prepoznati pravi, domači česen?
Kitajski česen je cenejši, a mnogo manj kvaliteten od domačega. (foto: www.123rf.com)
Kitajski česen je cenejši, a mnogo manj kvaliteten od domačega. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kitajski česen je običajno večji od domačega, v sredini ima zeleni del. Navadno je cenejši od domačega, je pa žal tudi sumljive kakovosti. Kitajski česen namreč radioaktivno obsevajo, da preprečijo razvoj glivic, plesni in kaljenje, ali pa ga impregnirajo v kemikalijah, ki imajo podoben učinek.

Česen je velik vir zaslužka, njegova cena je visoka. Kar 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna je v rokah Kitajcev. Tudi pri nas v proizvodnjah in predelavi hrane večinoma uporabljajo kitajski česen, saj je lažje dosegljiv in cenovno ugodnejši.

Nekateri viri trdijo celo, da je kitajski česen gnojen s človeškimi fekalijami. Da ima tako lepo belo barvo, ga pobelijo s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Na tak način izgleda bolj zdrav in privlačnejši za kupce.

Preden kupite v trgovini česen, poglejte njegovo državo izvora. Četudi je kitajski cenejši, kupite raje domač česen. Ta je veliko bolj zdrav in užiten za uporabo.

Še bolje pa je, če imate to možnost, da ga sami zasadite na domači njivi. Tak česen bo kmalu vreden več od zlata.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Odpravite mravlje na učinkovit in naraven način

V poletnih dneh se lahko v hiši, na terasi ali vrtu poj...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.