Kakšni so rezultati testov predpakiranih solatnic pri nas?

Ob vsakodnevnem pomanjkanju časa je dobrodošla ponudba predpakiranih in očiščenih solatnic, ki jih lahko takoj serviramo. Preberite, kako so se odrezale na testih higiene in varnosti in kako vrtoglave so cene!
Predpakirane solate imajo vrtoglave cene. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Predpakirane solate imajo vrtoglave cene. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ob vsakodnevnem pomanjkanju časa je zagotovo dobrodošla ponudba predpakiranih in očiščenih solatnic, torej tistih, pri katerih embalažo le odpremo, preložimo vsebino v posodo, jih po želji zabelimo in zaužijemo. A takšne solatnice so lahko tudi uvele, neprijetnega vonja, posamezni listi celo nagniti. Na ZPS so se odpravili po nakupih, da bi preverili dejansko stanje na trgu. Ugotovili so, da sta higiena in varnost brez posebnosti, a na senzoričnem delu preizkusa so le trije vzorci dobili oceno zelo dobro, opozarjajo pa tudi na vrtoglave cene – od 3,6 do 18,4 evrov za kilogram.

Na ZPS Mini testu so pod drobnogled postavili 11 vzorcev predpakiranih, očiščenih solatnic: štirje vzorci mešane solate, dva vzorca rukole ter po en vzorec motovilca, solate ledenke, kodrolistne endivje, berivke in solate romana iz sedmih trgovin.

"Če je bilo le mogoče, smo izbrali vzorce z daljšim rokom uporabnosti. Preverili smo senzorične lastnosti vzorcev, označbe in morebitno prisotnost bakterij ter seveda popisali cene," je predstavila poudarke testiranja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Pri vzorcih smo preverili morebitno prisotnost bakterij Escherichia coli in Listeria monocytogenes. Noben vzorec ni presegel kriterija za prisotnost enih ali drugih bakterij, zato lahko govorimo o dobrih in spodbudnih rezultatih s tega vidika."

Marsikje informacije le v tujem jeziku
Pri pregledu so bili pozorni na informacije v slovenskem jeziku, a preverili so tudi, kaj je proizvajalec zapisal v tujem jeziku in ugotovili, da se pri prevajanju kar nekaj informacij "izgubi", kot da za slovenskega potrošnika ne bi bile zanimive oziroma pomembne.

"Ena od takšnih informacij je hranilna vrednost, saj je bila pri šestih od 11 vzorcev izpisana le v tujem jeziku. Izgubijo se tudi informacije o priporočeni temperaturi shranjevanja v hladilniku ali pa so v slovenščini celo drugačne kot v originalnem jeziku, tudi dejstvo, da je vrečka biorazgradljiva, je informacija, ki bi zagotovo zanimala naše kupce," je izpostavila problem pomanjkljivega označevanja in informiranja dr. Tanja Pajk Žontar.

Embalaža in temperatura skladiščenja zelo vplivata na senzorične lastnosti
Skupina senzoričnih preizkuševalcev je pri vzorcih še isti dan, ko so bili kupljeni, preverila barvo, videz, vonj in zaznavo v ustih. Z oceno "zelo dobro" so se izkazali trije vzorci, trije so prejeli oceno "dobro", štirje "povprečno", eden pa jo je pri ocenjevanju odnesel z minusom.

"Glavni razlogi za zmanjšanje senzorične ocene so bili predvsem porjavelost na rezih, uveli in porjaveli listi, neznačilen vonj (po zatohlem, po acetaldehidu) in slaba očiščenost zelenjave (prisotnost koreninic)," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar in dodala: "Razlog je verjetno tudi v neprimerno izbrani embalaži, če je le ta nepropustna se delež kisika v njej s časom zmanjša, delež CO2 pa se poveča, posledica pa je, da se tvorita etanol in acetaldehid, slednji ima neprijeten vonj, povzroča pa tudi odmiranje rastlinskega tkiva."

Solata kot iz butika - 3,6 pa do 18,4 evrov za kilogram
Za nakup predpakiranih, očiščenih solatnic je pogosto potrebno seči globoko v žep. "Za vzorce smo odšteli od 3,6 pa do 18,4 evrov za kilogram, torej v povprečju več kot 10 evrov za kilogram, medtem ko bi za kilogram podobnih neočiščenih solatnic odšteli v povprečju 3,9 evre, torej bistveno manj," izpostavlja dr. Pajk Žontarjeva.

Nasveti
1. Tudi predpakirano, očiščeno zelenjavo še vsaj enkrat operite v zadostni količini vode ter odstranite morebitne nečistoče (koreninice, uvele liste in liste s porjavelimi robovi). Z dodatnim pranjem boste zelenjavo tudi "osvežili".

2. Pred nakupom bodite pozorni na rok uporabnosti in izberite tiste solatnice, ki imajo rok uporabnosti še vsaj nekaj dni. Ne kupujte predpakirane, očiščene zelenjave, ki se ji izteka rok uporabnosti, seveda pa tudi tiste, pri kateri je že na prvi pogled vidno, da so posamezni listi nagniti ali na prerezu porjaveli.

3. Vedno preverite rok uporabe in izgled izbrane solate. Pri kupovanju vzorcev so na ZPS našli tudi nekaj paketov motovilca, pri katerih je rok uporabnosti že potekel, kar je bilo vidno že na oko: bil je uvel in na nekaterih delih tudi gnil. Našli pa so tudi več paketov regrata s skoraj popolnoma zabrisano označbo, ki tudi po videzu (vidna gniloba) nikakor ni sodil na trgovske police.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.