Kdaj je oljčno olje lahko škodljivo?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 29.6.2022
Najbrž ste že prebrali, da je izredno zdravo oljčno olje lahko zelo škodljivo, če ga segrevate na visokih temperaturah in ga uporabljate pri kuhanju. Preberite si, kakšna je resnica o tem!
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V zadnjem času se veliko piše o tem, da naj bi bilo oljčno olje škodljivo, če ga uporabljate za kuhanje in cvrtje hrane. pri visokih temperaturah naj bi se sproščali toksini in svobodni radikali, ki so zdravju zelo škodljivi.

Številne raziskave so pokazale, da je pravo oljčno olje zelo zdravilno in preprečuje nastanek mnogih hudih bolezni, med njimi tudi bolezni srca ter rakava obolenja. Vsekakor pa drži, da naj ga ne bi preveč izpostavljali visokim temperaturam še najbolj zdravo je, če ga uživate hladnega. Dnevno ga potrebujete okrog dve do tri žlice, to je 30 do 45 mililitrov.

Oljčno olje ima nižje vrelišče od ostalih olj. To pomeni, da prej prične razpadati in se pričnejo tvoriti nevarne snovi, kot so toksini in prosti radikali. Ekstra deviško oljčno olje ima najvišjo točko segrevanja pri 166 stopinj Celzijah, medtem ko imajo ostala olja, namenjena za kuho in cvrtje 220 stopinj C.

Zato je najbolj priporočljivo, da oljčno olje uporabljate za prelive, solate in podobno in ga uživate hladnega. S tem, ko ga grejete, uničite tudi veliko antioksidantov in ostalih zdravilnih snovi v njem.

Različna olja imajo različno temperaturno točko dimljenja, kar pomeni, da lahko nekatere bolj segrevamo, druge manj. Ko dosežejo točko dimljenja, postanejo zdravju škodljiva.

Oljčno olje lahko segrevate do 166 stopinj Celzija, hladni stisnjeno žafranovo olje do 168 stopinj, kokosovo do 177, sončnično do 240, oljčno predelano olje do 220, navadno žafranovo olje do 230, koruzno do 234, repično do 242 in kikirikijevo olje lahko segrevate do 244 stopinj Celzija.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.