Mandlji so zdravi, toda le, če jih znamo uživati pravilno

Mandlji spadajo med najbolj zdrave oreške, je pa pomembno, na kakšen način jih pripravimo, preden jih uživamo. Le tako bomo namreč zaužili vse hranljive snovi, ki jih vsebujejo.
Še okusnejši bodo, če jih prej pravilno namočite v vodi. (foto: Freepik.com)
Še okusnejši bodo, če jih prej pravilno namočite v vodi. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mandlji so polni vitaminov, ščitijo naše srce in ožilje, izboljšujejo zdravje možganov in krepijo spomin, znižujejo raven nevarnega holesterola, so odlična pomoč pri hujšanju in še bi lahko naštevali.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da mandlje vsak dan vključimo na svoj jedilnik in jih pojemo za eno manjšo pest pri malici ali zajtrku.

Prej jih namočite v vodo
Da bo vaše telo zares lahko absorbiralo vse hranilne snovi, ki jih mandlji vsebujejo, pa jih je potrebno čez noč namočiti v vodi. Na tak način odpravimo kisline, ki se zadržujejo predvsem v olupkih teh oreškov in ki preprečujejo, da bi se hranljive snovi dobro absorbirale.
Mandlji, ki smo jih čez noč namočili v vodi, naslednjega dne pa pojedli, so tudi bolje prebavljivi. Takšni bodo vsebovali tudi več vitamina B, encimov, vlaknin, proteinov, kalija, zdravih maščob in so na splošno okusnejši. Poleg kalija pa vsebujejo tudi veliko kalcija in železa ter številne antioksidante, vitamin E, folno kislino.

Namočeni mandlji so odlični tudi v boju proti sladkorni bolezni, lajšajo težave s kožo, urejajo prebavo in pomagajo, da je trebuh hitreje raven.

Kako jih pravilno pripraviti?
250 gramov mandljev dajte v posodo, prelijte s toplo vodo in pustite 12 ur. Nato odlijte, dodajte dve majhni žlički soli, premešajte, spet nalijte toplo vodo in pustite še nadaljnjih 12 ur.

Po 24 urah jim boste brez težav odstranili kožico, hranite jih v posodici, porabiti pa jih morate v tednu dni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.