Med: Se lahko pokvari ali je trajno uporaben?

Kako hitro pokvarljivo živilo je med? kateri ima daljši rok uporabnosti in zakaj? Ga lahko jemo tudi potem, ko mu rok preteče?
Ima med neomejen rok uporabe ali ne? (foto: www.123rf.com)
Ima med neomejen rok uporabe ali ne? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezo potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje o tem, kako dolgo je uporaben med. Ta naj ne bi imel omejenega roka uporabe.

Njihov odgovor se glasi:
»Med ni hitro pokvarljivo živilo in je označeno z rokom minimalne trajnosti, trajnost pa je odvisna od vhodne surovine in koliko vode vsebuje, seveda pa tudi od okuženosti z mikroorganizmi, predvsem s sporami plesni in sporami sporogenih bakterij. Rok uporabe nepasteriziranega medu, ki vsebuje manj kot 18 odstotkov vlage, je lahko do dve leti, za daljši rok uporabe pa ga je treba pasterizirati.

Rok uporabe vedno določi proizvajalec živila na podlagi analize tveganja, saj mora zagotavljati varnost in kakovost živila do izteka roka uporabe. Prav zato ima med različnih proizvajalcev različen rok uporabe.

Uživanje predpakiranega, neodprtega medu, ki je hranjen skladno s predpisanimi pogoji shranjevanja (na temnem in hladnem – manj kot 16 oC), mora biti torej varno do izteka roka minimalne trajnosti. Obdržati mora torej vse svoje kakovostne značilnosti, ki so določene tudi z zakonodajo.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.