Med: Se lahko pokvari ali je trajno uporaben?

Kako hitro pokvarljivo živilo je med? kateri ima daljši rok uporabnosti in zakaj? Ga lahko jemo tudi potem, ko mu rok preteče?
Ima med neomejen rok uporabe ali ne? (foto: www.123rf.com)
Ima med neomejen rok uporabe ali ne? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezo potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje o tem, kako dolgo je uporaben med. Ta naj ne bi imel omejenega roka uporabe.

Njihov odgovor se glasi:
»Med ni hitro pokvarljivo živilo in je označeno z rokom minimalne trajnosti, trajnost pa je odvisna od vhodne surovine in koliko vode vsebuje, seveda pa tudi od okuženosti z mikroorganizmi, predvsem s sporami plesni in sporami sporogenih bakterij. Rok uporabe nepasteriziranega medu, ki vsebuje manj kot 18 odstotkov vlage, je lahko do dve leti, za daljši rok uporabe pa ga je treba pasterizirati.

Rok uporabe vedno določi proizvajalec živila na podlagi analize tveganja, saj mora zagotavljati varnost in kakovost živila do izteka roka uporabe. Prav zato ima med različnih proizvajalcev različen rok uporabe.

Uživanje predpakiranega, neodprtega medu, ki je hranjen skladno s predpisanimi pogoji shranjevanja (na temnem in hladnem – manj kot 16 oC), mora biti torej varno do izteka roka minimalne trajnosti. Obdržati mora torej vse svoje kakovostne značilnosti, ki so določene tudi z zakonodajo.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.