Najboljši recept: Bel kruh z bučnimi semeni

Ste se že kdaj lotili peke kruha? Preberite recept za okusen beli kruh z bučnimi semeni in ga specite!
Bučni kruh (foto: Fala slonček)
Bučni kruh (foto: Fala slonček)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebujete 1 kocko kvasa Fala, 5 dl vode, 80 dag bele moke, ½ dl bučnega oljaolja, 10 dag bučnih semen, 1 žlička sladkorja, 2 žlički soli.

Kvas Fala raztopite v 1 dl mlačne, sladkane vode. V posodo stresete sol, presejano moko, prilijete mešanico vode in kvasa in preostalo vodo ter zamesite kvašeno testo. Najprej mešate počasi, nato na najvišji hitrosti, proti koncu dodate še bučno olje, ki bo obarvalo testo, čisto na koncu pa še bučna semena. Ko so sestavine lepo povezane in testo gladko, svetleče, ga stresete na pomaščen pult, pokrijete z naoljeno folijo in pustite, da vzhaja.

Vzhajano testo z naoljenimi dlanmi nežno potisnete na vse strani in nato zložite skupaj; najprej po širini: testo primete na desni strani in ga prepognete tako, da z njim pokrijete desno polovico testa in robove s prsti stisnete skupaj, nato primete testo na levi polovici in z njim prekrijete levo polovico testa – roba obeh polovic se stikata – in robove s prsti stisnete skupaj. Enako ponovite po višini (od zgoraj prepognete proti sredini in od spodaj proti sredini, da se konca obeh delov stikata). Nato z rokami objamete nastalo kepo testa ob zunanjem robu in poskušate z dlanmi dokončno oblikovati v lep hlebček: z dlanmi objamete testo ob strani in s ponavljajočimi gibi od strani pod dno hlebčka oblikujete kepo, kot bi hoteli testo malo potegniti od zgoraj pod sam hlebček. Pri tem nastane res lepa gladka površina hlebčka. Nastali hlebček obrnete naokrog, ga spet pokrijete z naoljeno folijo in pustite vzhajat. Drugič bo vzhajal precej hitreje kot prvič.

Postopek čim večkrat ponovite (vsaj dvakrat) - tem več bo lepih lukenj v testu in bolj bo sredica mehka in prožna. Po zadnjem vzhajanju in oblikovanju hlebčka, le-tega prestavite na glavo v pehar, prekrit s pomokanim prtom, kjer bo zadnjič vzhajal. Vzhajan hlebec iz peharja stresete na pekač, na več mestih zarežete s škarjami in postavite v predhodno ogreto pečico. Skupaj s pekačem postavite v pečico še lonček z vrelo vodo, ki se bo med peko spreminjala v paro.

Pečete približno 15 min pri 220 stopinj C, nato pa temperaturo zmanjšate na 180 C in pečete še nadaljnjih 30 minut, da se lepo obarva; po potrebi pokrijete s folijo, da se ne zažge.


 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.