Najboljši recept: Bel kruh z bučnimi semeni

Ste se že kdaj lotili peke kruha? Preberite recept za okusen beli kruh z bučnimi semeni in ga specite!
Bučni kruh (foto: Fala slonček)
Bučni kruh (foto: Fala slonček)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebujete 1 kocko kvasa Fala, 5 dl vode, 80 dag bele moke, ½ dl bučnega oljaolja, 10 dag bučnih semen, 1 žlička sladkorja, 2 žlički soli.

Kvas Fala raztopite v 1 dl mlačne, sladkane vode. V posodo stresete sol, presejano moko, prilijete mešanico vode in kvasa in preostalo vodo ter zamesite kvašeno testo. Najprej mešate počasi, nato na najvišji hitrosti, proti koncu dodate še bučno olje, ki bo obarvalo testo, čisto na koncu pa še bučna semena. Ko so sestavine lepo povezane in testo gladko, svetleče, ga stresete na pomaščen pult, pokrijete z naoljeno folijo in pustite, da vzhaja.

Vzhajano testo z naoljenimi dlanmi nežno potisnete na vse strani in nato zložite skupaj; najprej po širini: testo primete na desni strani in ga prepognete tako, da z njim pokrijete desno polovico testa in robove s prsti stisnete skupaj, nato primete testo na levi polovici in z njim prekrijete levo polovico testa – roba obeh polovic se stikata – in robove s prsti stisnete skupaj. Enako ponovite po višini (od zgoraj prepognete proti sredini in od spodaj proti sredini, da se konca obeh delov stikata). Nato z rokami objamete nastalo kepo testa ob zunanjem robu in poskušate z dlanmi dokončno oblikovati v lep hlebček: z dlanmi objamete testo ob strani in s ponavljajočimi gibi od strani pod dno hlebčka oblikujete kepo, kot bi hoteli testo malo potegniti od zgoraj pod sam hlebček. Pri tem nastane res lepa gladka površina hlebčka. Nastali hlebček obrnete naokrog, ga spet pokrijete z naoljeno folijo in pustite vzhajat. Drugič bo vzhajal precej hitreje kot prvič.

Postopek čim večkrat ponovite (vsaj dvakrat) - tem več bo lepih lukenj v testu in bolj bo sredica mehka in prožna. Po zadnjem vzhajanju in oblikovanju hlebčka, le-tega prestavite na glavo v pehar, prekrit s pomokanim prtom, kjer bo zadnjič vzhajal. Vzhajan hlebec iz peharja stresete na pekač, na več mestih zarežete s škarjami in postavite v predhodno ogreto pečico. Skupaj s pekačem postavite v pečico še lonček z vrelo vodo, ki se bo med peko spreminjala v paro.

Pečete približno 15 min pri 220 stopinj C, nato pa temperaturo zmanjšate na 180 C in pečete še nadaljnjih 30 minut, da se lepo obarva; po potrebi pokrijete s folijo, da se ne zažge.


 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.