Najpogostejše zmote o oljčnem olju

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 24.12.2013
Oljčno olje je okusno in zelo. A kljub temu obstaja kar nekaj stvari, ki jih morate vedeti, da boste kupili res pravo oljčno olje. Ga znate pravilno uporabljati? Veste, kakšnega okusa je pravo oljčno olje?
Pravo oljčno olje je odporno na toploto. (foto: www.sxc.hu)
Pravo oljčno olje je odporno na toploto. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oljčno olje velja za najbolj zdravo olje in vsekakor ga morate imeti v svoji kuhinji. Vedeti pa morate tudi par stvari o njem. Pomembno je, da ga znate kupiti in uporabljati. Ni vsako olje dobro oljčno olje.

Kdaj so bile olive obrane?
V trgovinah je najpogostejše uvoženo oljčno olje. Kar je velika škoda, saj imamo domače kvalitetno olje! In ta olja, ki jih lahko kupite so lahko stara tudi tri leta. Kupujte le tisto oljčno olje, na katerem piše, kdaj so bile olive obrane.

Uporabljate ga lahko za kuhanje
Tudi to, da se kvalitetno oljčno olje uporablja za solate in prelive, kjer ga uživamo surovega, cenejše pa naj bi uporabili za kuhanje, ne drži. Bolj ko je olje sveže, lažje prenaša toplotno obdelavo in ne izgublja na kvaliteti, zato je tudi hrana, ki je pripravljena z njim, bolj okusna in zdrava.

Hranite ga lahko tudi v plastenkah
Oljčno olje je lahko shranjeno v stekleni ali v plastični embalaži. To ne igra nobene vloge. Svetuje pa se, da je embalaža temna, da svetloba ne spremeni strukture olje, ali shranjena v temnem prostoru.

Pri segrevanju se kvaliteta olja ne izgubi
Raziskave so pokazale, da oljčno olje ohranja svojo kvaliteto tudi takrat, ko ga segrejemo do 200 stopinj Celzija, kar pomeni, da ga lahko uporabljate tudi za kuhanje. Seveda pa morate vedeti, da je bolj kalorično od rastlinskega olja. Je pa tudi veliko bolj zdravo, saj vsebuje antioksidante.

In kakšen okus ima pravo oljčno olje? Če je zares čisto in sveže, potem ima grenak okus.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.