To je zelje, ki je na dosegu roke v zimskih in poletnih mesecih. Zato naj bo na vašem jedilniku vsaj enkrat do dvakrat tedensko skozi vse leto.
Že naši predniki so vedeli, kako zelo zdravilno je kislo zelje in so ga večkrat jedli. To je najboljša zimska zelenjava, vsebuje ogromno vitamina C, razkisa telo in ščiti pred boleznimi.
Kislo zelje vsebuje mnogo vitaminov, mineralov, balastnih snovi in beljakovin. Odličen je tudi za vegetarijance in vegane.
Tudi rdeče zelje je zelo zdravilno. Raziskave so pokazale, da je od belega za kar sedemkrat bolj zdravo, saj vsebuje mnogo več antioksidantov.
Kislo zelje se od surovega razlikuje po pribiotičnih bakterijah. Kislo zelje pripravijo s pomočjo fermentacije, ta ga obogati s probiotičnimi kulturami.
Nikar pa ga ne kuhajte. Kislo zelje je najbolj zdravo prav surovo. Takšnega lahko pripravite v solati, mu dodate kumino, oljčno ali bučno olje. Nikar pa ne pretiravajte s količino. Naj ga bo pri vsakem obroku na osebo le za pest.
Kislo zelje lahko jeste skozi vse leto. Ščitil vas bo pred hudim rakom, to je pred rakom želodca. Pomaga tudi vsem tistim, ki imajo težave s prebavo, saj preprečuje zaprtost, ureja prebavo in zdravi črevesje.
Kislo zelje preprečuje stres, izboljšuje razpoloženje, krepi kri, krepi imunsko odpornost, blagodejno deluje na prebavo, na želodec, pomaga pri razstrupljanju, razkisa organizem, preprečuje vnetja, znižuje nevarni holesterol in še in še.