Naredite sami: Aromatizirano olje

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih najljubših začimb je, da jih vložite v olje in naredite aromatizirano olje.
	Aromatizirano olje lahko naredite iz svojih najljubših zelišč. (foto: Freepik.com)
Aromatizirano olje lahko naredite iz svojih najljubših zelišč. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Aromatizirana olja so zares pika na i v vašem gospodinjstvu. Naredite lahko olje s čilijem, baziliko, materino dušico. Takšna olja pa lahko uporabljate za prelive, solate, odlično se podajo zraven pečenih rib, mesa, zelenjave, tudi pice.

Priprava aromatiziranega olja
Uporabite lahko katerokoli začimbo, s pripravo boste ohranili njen okus in vonj, ki vas bo spremljal tudi v zimskem času. Uporabite tisto začimbo, ki jo imate radi, morda takšno, ki je le kratek čas sveža.

Nato začimbo, ki ste jo izbrali, naberite, očistite in na kratko blanširajte. Na tak način bo ostal vonj in okus. To še posebej pomembno za rastline kot so rožmarin, materina dušica. Če boste uporabili peteršilj ali koriander, blanširanjem ni obvezno.

Preberite tudi: Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Postopek izdelave
Olje s koriandrom
Potrebovali boste dve skodelici svežega koriandra, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Olje in koriander zmešajte skupaj in mešajte z mešalnikom, dokler ne dobite pire. Nato precedite skozi gazo, nalijte v steklenico, dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem.

Olje z baziliko
Potrebovali boste dve skodelici sveže bazilike, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Baziliko najprej blanširajte za deset sekund, nato jo takoj dajte v posode, kjer imate mrzlo vodo in led, nato jo odcedite in posušite.
Ponovite postopek iz prvega recepta.

Peteršiljevo olje
Potrebovali boste skodelico svežega peteršilja, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Sestavine zmešajte s pomočjo mešalnika, nato nalijte v steklenico in hranite v hladilniku.

Olje s čilijem
Če bi radi pripravili pekoče čilijevo olje, pa je postopek zelo enostaven. Vzemite nekaj čilijev, operite jih in posušite, prerežite na polovico. Nato nalijte sončnično ali oljčno olje v stekleničko, dodajte čili in dobro zaprite. Shranite na hladnem in temnem. Pustite dva tedna, nato lahko pričnete uporabljati.

Preberite tudi: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.