Bolezni srca in ožilja vzamejo več življenj kot vsi raki skupaj. Najpomembnejši vzrok za to je ateroskleroza, njen glavni »krivec« pa holesterol. Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, nujno potrebna za delovanje našega telesa, saj se nahaja v vsaki celici. Brez njega ne moremo živeti. Večina ga nastane v jetrih, približno 20 odstotkov pa ga v telo vnesemo s hrano. Za telo škodljiv je holesterol LDL, medtem ko holesterol HDL varuje naše zdravje. Vrednosti holesterola in trigliceridov (zoprnežev, ki jih tudi nočemo preveč) si lahko zapomnimo po sistemu 5-3-2-1: skupni holesterol naj bo manj kot 5 mmol/l, holesterol LDL manj kot 3 mmol/l, trigliceridi manj kot 2 mmol/l, zaščitni holesterol HDL pa več kot 1 mmol/l. Za nadzor holesterola in maščob v krvi lahko veliko naredimo sami, z uživanjem živil, ki holesterol in maščobe v krvi dokazano zmanjšujejo.
Ovsena kaša
Živilo, ki ga imamo na dosegu roke in ki kar kliče, da ga z jogurtom in sadjem zmešamo v odličen zajtrk, je ovsena kaša. Ima številne pozitivne vplive na zdravje. Krepi lase, izboljša videz kože ter uravnava maščobe v krvi. Ključna sestavina v njej so topne vlaknine, za katere vemo, da znižujejo raven slabega holesterola. Ko jo pripravljamo, ni dobro, da pretiravamo s sladkanjem.
Ribe
Ribe ponujajo obilo koristnih hranil. Med njimi prevladujejo omega 3 maščobne kisline. Omega 3 maščobne kisline naše telo nujno potrebuje, jih pa ne proizvaja samo. Vanj jih vnašamo s hrano ali s prehranskimi dopolnili, najboljši naravni vir pa so ribe. Omega 3 maščobne kisline povečujejo raven HDL holesterola, ki varuje naše srce in ožilje ter možgane. Na jedilniku naj se znajdejo najmanj enkrat ne teden.
Oreščki
Ptiči že čivkajo, kako dobro na zdravje vpliva pest orehov ali lešnikov na dan. Oreščki so odlični vir nenasičenih maščob. Če z njimi nadomestimo čips ter sladkarije, ki jih sicer zobamo pred televizorjem, nam bosta srce in ožilje več kot hvaležna. Okus, ki nam ga dajejo umetni sladki in slani prigrizki, pa lahko »zamešamo« tudi sami: sol, sladkor, kis in »kemija« v obliki ojačevalcev okusa ter barvil, vse v enakem razmerju. Ne sliši se mamljivo, kajne?
Zelenolistnata zelenjava
Zelenjava je na vrhu jedilnikov za zdravo prehranjevanje. Se pa nekatere vrste zelenjave holesterolu zoperstavijo bolj uspešno kot druge. Špinača, ohrovt in zelena solata so tisti, ki najbolj znižujejo holesterol in maščobe v krvi. Telesu poleg zajetne doze vitaminov in mineralov priskrbijo tudi prehranske vlaknine, ki odigrajo pomembno vlogo pri varovanju srca in ožilja.
Čaj
Potrebujete nekaj, da poplaknete hrano? Sladke pijače, ki so vam na dosegu, tega ne opravijo uspešno. Voda iz pipe in/ali čaj sta tista, ki sta nalogi kos v celoti. Čaj je v prednosti, saj vsebuje številne snovi, ki znižujejo holesterol in maščobe v krvi. Nesladkan čaj, ohlajen na sobno temperaturo, poskrbi za optimalno hidracijo: poleg z vodo vode telesne celice preskrbi tudi s hranili, ki varujejo zdravje.
Viri:
British Medical Journal
World Health Organization
Eurostat