Ne zavrzite jajčnih lupin

Recikliranje je že dolgo znano. Najbrž je ni stvari na svetu, ki se je ne bi dalo uporabiti, namesto zavreči. Ste vedeli, da lahko jajčne lupine zelo koristno uporabite? Preberite nasvete!
Jajčne lupine lahko koristno porabite. (foto: www.sxc.hu)
Jajčne lupine lahko koristno porabite. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gnojilo za sobne in balkonske rože
Stari recept je povsem preprost: jajčne lupine potopite v vedro vode, po nekaj dneh boste dobili odlično gnojilo za sobne in balkonske rože. Nikar pa ne imejte vedra v notranjih prostorih, saj se zaradi amonijaka razvije zelo neprijetni vonj. Še najbolje je, če imate vodo v večji posodi nekje zunaj in vanjo dodajate lupinice. Deževnica bo posodo polnila in gnojilo bo ves čas na razpolago.

Jajčne lupine v kavi
Da, prav ste prebrali. Nekoč so jajčne lupine kuhali v kavi. Te so preprečile, da bi bila kava grenkega okusa, nase pa so vlekle tudi vse strupene snovi, ki jih kava pridobi, preden se znajde na prodajnih policah.
 
PREBERITE TUDI: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Zaščita pred polži
Zbirajte jajčne lupinice, dobro jih strite, nato pa v pomladnem času potresajte okrog vašega vrta. Tako boste na povsem naraven način preprečili polžem, da bi jedli vašo solato in ostale vrtnine. Lupinice lahko nasujete tudi okrog rož, ki jih imajo polži radi., ker jih bodo jajčne lupine bodle, ne bodo prišli do njih.

Kalcij za paradižnik
Paradižnik za svoj rast potrebuje kalcij. Tega je dovolj v jajčnih lupinah. Preden ga posadite v vrtu, v luknjo natresite lupinice. Paradižnik bo iz njih črpal kalcij celo sezono.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Življenje v skladu z dušo: 6 nasvetov

Preverite, kako se ponovno povezati s svojo dušo in ji ...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.