Navdušujejo nas ideje o tem, kako lahko odpadke hrane ponovno uporabimo. Zbrali smo nekaj nasvetov o tem. Navdušeni boste, kaj vse lahko naredite z ostanki hrane, ki ste jih do sedaj metali proč!
Zelenjavni olupki
Pri lupljenju zelenjave, olupke navadno zavržemo. Ampak, lahko jih tudi koristno uporabimo in iz njih skuhamo juho. Iz olupkov korenja, peteršilja in zelene, z dodatkom govejega mesa in kosti, lahko pripravite okusno govejo juho. Večinoma se zelenjava iz juhe ne poje, ampak zavrže. Zakaj bi torej zavrgli dobro zelenjavo, če pa lahko še boljšo govejo juho pripravite iz olupkov, te pa kasneje brez slabe vesti lahko vržete proč.
Limonini olupki
Tudi limonine olupke lahko koristno uporabite. Z njimi lahko aromatizirate alkoholne pijače, razne koktaile. Košček lupinice lahko dodate v posodo s sladkorjem. Ta bo preprečila, da se posuši ali zlepi v grudice. Limonine olupke pa lahko tudi posušite in jih uporabite kot okrasen in dišeč podpuri. Dodate lahko še lupinice pomaranče ali mandarine in nekaj cimetovih palčk.
Jabolčni olupki
Z jabolčnimi olupki lahko na enostaven način očistite aluminijasto posodo. Olupke položite vanjo, nalijte nekaj vode in postavite na štedilnik. Ko se bodo olupki kuhali, se bo sporstila jabolčna kislina, ki bo posodo temeljito očistila.
Kumarični olupki
S kumaričnimi olupki boste na naraven način uspešno pregnali iz vašega stanovanja mravlje, molje in pršice. Sveže olupke postavite na mesto, kjer menite, da se mali insekti zadržujejo in odšli bodo stran. Pomembno je le, da olupke redno menjavate na nekaj dni in so tako ves čas sveži.
Pesini olupki
Tudi pesinih olupkov ne zavrzite. Naslednjič jih poskušajte pripraviti za prilogo, na način, kot pripravljate špinačo ali blitvo. Navdušeni boste nad novo jedjo!
Kavna usedlina
Če imajo vaše roke neprijeten vonj zaradi lupljenja čebule, česna in podobnega, se ga lahko znebite povsem enostavno z kavno usedlino. Nekaj si jo dajte na roko in z njo dobro zdrgnite dlani, nato sperite z vodo in milom. Neprijetne vonjave bodo izginile.