Nova odkritja: Ta živila povzročajo raka!

Nedavna velika študija je pokazala, katera živila povzročajo raka. Strokovnjaki svetujejo: »Opozorila jemljite resno. Ne jejte jih več!«
Predelana živila povzročajo raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Predelana živila povzročajo raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Francoski znanstveniki so v svoji veliki študiji "France NutriNet-Santé" analizirali prehranske navade več sto tisoč ljudi. Podrobno so pregledali tudi več kot 3300 prehranskih artiklov in ugotovili, kakšen vpliv imajo na zdravje ljudi.

Ugotovili so, da predelana živila negativno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo že pripravljene jedi, polivke za testenine, kolači, sladkarije, mnoga živila, ki vsebujejo razne arome, barvila, soli, ojačevalce okusa, vonja, konzervanse, sladkorje.

Ugotovili so, da največjo škodo zdravju naredijo prav predelana živila. Ta povzročajo raka dojke in raka debelega črevesja.

Dokazali so, da imajo tiste ženske, ki jedo predelana živila, za kar 23 odstotkov večjo možnost, da bodo zbolele za rakom dojke. V menopavzi pa se ta odstotek še zviša, in sicer na 38 odstotkov. Prav tako se pri moških in ženskah, ki imajo slabše prehranjevalne navade, poviša možnost za nastanek raka debelega črevesja za kar 27 odstotkov. Zanimivo pa je tudi, da študija ni pokazala povezave med prehrano in rakom prostate.

Katera živila spadajo med najbolj rizična? Strokovnjaki svetujejo, da se jih izogibate oziroma jih jeste v majhnih količinah:
Gazirane pijače, pakiran kruh, margarina, keksi, sladki in slani prigrizki, predelani kosmiči za zajtrk, čokolada, energijske ploščice, energijske pijače, aromatizirano mleko, pripravljene jedi, pripravljene omake, instant rezanci in testenine, predelano ribje meso (ribje palčke), razni praški za hujšanje, piščančji medaljoni, predelani mesni izdelki, instant juhe, živila, ki vsebujejo velik odstotek sladkorja, olja, masti, soli.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.