POZOR: Ni vsak ovoj hrenovke užiten!

Hrenovke in njim podobne barjene (pasterizirane) klobase so lahko ovite v užiten ovoj, lahko so brez ovoja, ovoj pa je lahko tudi umeten in neužiten. In kako vedeti, katere so katere?
Na deklaraciji preverite, če je ovoj hrenovk užiten, saj mora biti po zakonu označeno, če so hrenovke ovite v umeten ovoj! (Foto: Arhiv)
Na deklaraciji preverite, če je ovoj hrenovk užiten, saj mora biti po zakonu označeno, če so hrenovke ovite v umeten ovoj! (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Se je tudi vam že zgodilo, da ste kupili hrenovke, iz katerih je po kuhanju odstopil ovoj, za katerega niste bili prepričani, če je užiten?

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) smo preverili, kdaj je ovoj hrenovke užiten in kdaj ne oziroma na kaj moramo biti posebej pozorni pri nakupu hrenovk ter drugih kloblas, ki so ovite v ovoj.

 

Če ovoj ni užiten, mora to biti označeno na embalaži!

Slovenci smo navajeni, da so hrenovke (iz rdečega mesa ali perutninske) in njim podobne barjene (pasterizirane) klobase ovite v užiten ovoj, lahko pa so tudi brez njega.

Toda, pozor: ovoj je lahko tudi umeten in neužiten!

"Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov (Uradni list RS, št. 58/17) pravi, da so mesni izdelki (tudi barjene klobase kot sta hrenovka ali kranjska klobasa) lahko v naravnem (iz prebavnega trakta klavnih živali) ali umetnem (kolagenske, plastične, kovinske) ovoju," pojasnjujejo na ZPS in dodajajo:

"Vendar pa Uredba EU o informiranju potrošnikov o živilih (Uredba 1169/2011) določa, da če ovoj za klobase ni užiten, mora to biti označeno."

Proizvajalec mora torej na deklaraciji med drugimi obveznimi navedbami navesti tudi to, da tak umetni ovoj ni primeren za zaužitje in ga je treba pred kuhanjem ali takoj po njem odstraniti.

 

Previdno: hrenovk v umetnem ovoju ne smete peči!

Hrenovk ali drugih barjenih klobas v umetnem, neužitnem ovoju prav tako ne smemo peči v pečici ali v ponvi, ker se ovoj lahko začne topiti in izločati zdravju škodljive snovi.

"Potrošnikom zato svetujemo, da pred nakupom prehranskega izdelka, ki ga ne poznajo, vedno preberejo deklaracijo živila in se tako seznanijo ne samo s sestavinami in hranilno vrednostjo, ampak tudi z vsemi opozorili o morebitnih nevarnostih, pa naj bodo to alergeni ali neužitne ovojnine hrenovk," svetujejo na spletni strani ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.