Že dolgo vemo, da zahodna prehrana, ki temelji na predelani hrani, ogljikovih hidratih in nezdravih maščobah, poleg bolezni srca in ožilja povzroča tudi sladkorno bolezen in raka. Vse več pa je dokazov, da je povezana tudi z Alzheimerjevo boleznijo.
Študija, objavljena v ugledni strokovni reviji Diabetologie, je pokazala, da je upad miselnih sposobnosti pri ljudeh s povišanim krvnim sladkorjem hitrejši kot pri tistih, pri katerih je raven krvnega sladkorja v mejah normale. Najpogostejši vzroki za povišane ravni sladkorja v krvi so nepravilna prehrana (preveč ogljikovih hidratov), debelost in premalo gibanja.
Znanstveniki so več kot deset let spremljali prehranske navade več kot 5200 ljudi in potrdili, da bolj kot je sladkor v krvi povišan, hitrejši je upad miselnih sposobnosti. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tip 2 je verjetnost za demenco kar dvakrat večja. Vzrok je v tem, da se skoraj ves inzulin, ki ga proizvede telo, porabi za razgradnjo ogljikovih hidratov, zato ga manj »ostane« za razgradnjo plakov, ki se nalagajo v možganih in povzročajo demenco, so v poročilo zapisali avtorji študije.
PREBERITE TUDI: Pridobite znanje in lažje boste razumeli osebo z demenco
Viri:
Diabetologie
New York University