Poznamo ga vsi - zdravi revmo, krepi srce, ščiti pred rakom ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: K. Z. | 7.7.2015
Vsi ga dobro poznamo in vsakemu je na dosegu roke. Ta zdravilna rastlina vsebuje veliko vitaminov, mineralov, močne antioksidante in ščiti pred mnogimi boleznimi.
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Peteršilj je prisoten v vsaki kuhinji. Niti zavedamo se ne, kako zdravilen je. Vsebuje naravna eterična olja, flavonide, vitamine. Zelo je zdrav, ščiti pred razvojem mnogih bolezni.

Strokovnjaki so odkrili, da zdravilne snovi iz peteršilja ščitijo pred nastankom raka. Še posebej močne so proti pljučnemu raku. Govorimo o miristicinu, ta aktivira encime, ki se borijo proti slabim celicam, ki bi v telesu lahko povzročile škodo. Eterična olja, ki jih vsebuje peteršilj, imajo kemo efekt, to pomeni, da pomagajo uničevati rakave celice in rakotvorne snovi, ki jih uživamo s hrano.

Peteršilj vsebuje tudi močne antioksidante, ti se borijo pred številnimi škodljivimi bakterijami in ščitijo pred boleznimi. Prav tako pa vsebuje vitamine C in A. te zdravilne snovi nas ščitijo pred sladkorno boleznijo, pred rakom, astmo, aterosklerozo, revmo …

Poleg tega peteršilj deluje proti vnetno, zdravi artritis, pomaga dvigovati odpornost telesa, ščiti pred prehladom, gripo, pred vnetjem grla in ušes.

Peteršilj pa vsebuje tudi folno kislino, ta pa igra pomembno vlogo pri kardiovaskularnem sistemu. Peteršilj tako ščiti pred srčno in možgansko kapjo, zdravi in krepi srce ter ožilje.

Če imate možnost, potem naj bo sveži in doma vzgojeni peteršilj vsak dan na vašem krožniku. Najbolj zdrav je temno zeleni peteršilj, izogibajte pa se listom, ki so že rumenkasti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.