Poznamo ga vsi - zdravi revmo, krepi srce, ščiti pred rakom ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: K. Z. | 7.7.2015
Vsi ga dobro poznamo in vsakemu je na dosegu roke. Ta zdravilna rastlina vsebuje veliko vitaminov, mineralov, močne antioksidante in ščiti pred mnogimi boleznimi.
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Peteršilj je prisoten v vsaki kuhinji. Niti zavedamo se ne, kako zdravilen je. Vsebuje naravna eterična olja, flavonide, vitamine. Zelo je zdrav, ščiti pred razvojem mnogih bolezni.

Strokovnjaki so odkrili, da zdravilne snovi iz peteršilja ščitijo pred nastankom raka. Še posebej močne so proti pljučnemu raku. Govorimo o miristicinu, ta aktivira encime, ki se borijo proti slabim celicam, ki bi v telesu lahko povzročile škodo. Eterična olja, ki jih vsebuje peteršilj, imajo kemo efekt, to pomeni, da pomagajo uničevati rakave celice in rakotvorne snovi, ki jih uživamo s hrano.

Peteršilj vsebuje tudi močne antioksidante, ti se borijo pred številnimi škodljivimi bakterijami in ščitijo pred boleznimi. Prav tako pa vsebuje vitamine C in A. te zdravilne snovi nas ščitijo pred sladkorno boleznijo, pred rakom, astmo, aterosklerozo, revmo …

Poleg tega peteršilj deluje proti vnetno, zdravi artritis, pomaga dvigovati odpornost telesa, ščiti pred prehladom, gripo, pred vnetjem grla in ušes.

Peteršilj pa vsebuje tudi folno kislino, ta pa igra pomembno vlogo pri kardiovaskularnem sistemu. Peteršilj tako ščiti pred srčno in možgansko kapjo, zdravi in krepi srce ter ožilje.

Če imate možnost, potem naj bo sveži in doma vzgojeni peteršilj vsak dan na vašem krožniku. Najbolj zdrav je temno zeleni peteršilj, izogibajte pa se listom, ki so že rumenkasti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.