Poznamo ga vsi - zdravi revmo, krepi srce, ščiti pred rakom ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: K. Z. | 7.7.2015
Vsi ga dobro poznamo in vsakemu je na dosegu roke. Ta zdravilna rastlina vsebuje veliko vitaminov, mineralov, močne antioksidante in ščiti pred mnogimi boleznimi.
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Peteršilj je prisoten v vsaki kuhinji. Niti zavedamo se ne, kako zdravilen je. Vsebuje naravna eterična olja, flavonide, vitamine. Zelo je zdrav, ščiti pred razvojem mnogih bolezni.

Strokovnjaki so odkrili, da zdravilne snovi iz peteršilja ščitijo pred nastankom raka. Še posebej močne so proti pljučnemu raku. Govorimo o miristicinu, ta aktivira encime, ki se borijo proti slabim celicam, ki bi v telesu lahko povzročile škodo. Eterična olja, ki jih vsebuje peteršilj, imajo kemo efekt, to pomeni, da pomagajo uničevati rakave celice in rakotvorne snovi, ki jih uživamo s hrano.

Peteršilj vsebuje tudi močne antioksidante, ti se borijo pred številnimi škodljivimi bakterijami in ščitijo pred boleznimi. Prav tako pa vsebuje vitamine C in A. te zdravilne snovi nas ščitijo pred sladkorno boleznijo, pred rakom, astmo, aterosklerozo, revmo …

Poleg tega peteršilj deluje proti vnetno, zdravi artritis, pomaga dvigovati odpornost telesa, ščiti pred prehladom, gripo, pred vnetjem grla in ušes.

Peteršilj pa vsebuje tudi folno kislino, ta pa igra pomembno vlogo pri kardiovaskularnem sistemu. Peteršilj tako ščiti pred srčno in možgansko kapjo, zdravi in krepi srce ter ožilje.

Če imate možnost, potem naj bo sveži in doma vzgojeni peteršilj vsak dan na vašem krožniku. Najbolj zdrav je temno zeleni peteršilj, izogibajte pa se listom, ki so že rumenkasti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.