Pozor, ker ga ne kuhamo pravilno, povzroča raka in bolezni srca!

Strokovnjaki opozarjajo, da to živilo, ki je zelo pogosto na naši mizi, sploh ne pripravljamo pravilno. Naš način kuhanja lahko povzroči raka!
Ker ga ne kuhamo pravilno, je lahko zdravju škodljiv. (foto: freeimages.com)
Ker ga ne kuhamo pravilno, je lahko zdravju škodljiv. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki opozarjajo o napačnem kuhanju riža. To živilo vsebuje zelo strupeni arzen, ki je rakotvoren, z našim načinom kuhanja pa se ta ne izloči in je tako riž največkrat škodljiv. Kako to preprečiti?

Arzen je v velikih količinah prisoten v rižu. Ta škodljiva snov nastaja v njemu že med rastjo, saj je v vodi, zraku, zemlji, sami pa ga proizvajalci dodajajo tudi preko škropljenja, gnojenja. In prav zato je tega škodljivega elementa v rižu zelo veliko. Še več pa so ga strokovnjaki našli v izdelkih iz riža. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je arzen v riževih izdelkih, ki so namenjeni otrokom, sporoča medijski portal CNN.

Arzen je zelo škodljiv, povzroča raka, povzroča bolezni srca in ožilja. Vpliva tudi na DNK in ga moti. Prav tako vpliva na razvoj sladkorne bolezni, na bolezni živčevja. Najpogosteje ga povezujejo z rakom mehurja in pljuč.

Kakšen riž jesti?
Nekoč se je smatralo, da je rjavi riž veliko bolj zdrav. A strokovnjaki so odkrili, da se prav v slednjem skriva več arzena. Z industrijsko predelavo, z luščenjem belega riža, se odstrani tudi dobršen del arzena, zato je beli riž bolj zdrav.

Veliko količino arzena pa so strokovnjaki odkrili tudi v sirupu rjavega riža, ki ga zelo pogosto uporabljajo ljudje, ki živijo zdravo, tudi vegetarijanski in vegani, piše CNN.

Kako kuhati riž, da ne bo škodljiv?
Britanski strokovnjak Andy Meharg je naredil preizkus s kuhanjem riža. Skuhal ga je na več načinov: najprej v veliki količini vode. Riž je med kuhanjem vodo popil, nekaj jo je izhlapelo. Arzen je tako ostal v rižu. Nato je riž kuhal tako, da ga je dobro očistil pod tekočo vodo, nato pa ga kuhal v petkratni količini le te. Ko je bil riž kuhan, je vodo odlil. Riž je vseboval manj arzena.

Tretji način, ki se je izkazal za najboljšega pa je bil sledeč: čez noč je namočil riž v veliki količini vode, zjutraj jo je odlil, spral riž pod tekočo vodo, nato pa ga kuhal v veliki količini vode. Tako kuhan riž je vseboval najmanj škodljivega arzena.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.