Pozor, ker ga ne kuhamo pravilno, povzroča raka in bolezni srca!

Strokovnjaki opozarjajo, da to živilo, ki je zelo pogosto na naši mizi, sploh ne pripravljamo pravilno. Naš način kuhanja lahko povzroči raka!
Ker ga ne kuhamo pravilno, je lahko zdravju škodljiv. (foto: freeimages.com)
Ker ga ne kuhamo pravilno, je lahko zdravju škodljiv. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki opozarjajo o napačnem kuhanju riža. To živilo vsebuje zelo strupeni arzen, ki je rakotvoren, z našim načinom kuhanja pa se ta ne izloči in je tako riž največkrat škodljiv. Kako to preprečiti?

Arzen je v velikih količinah prisoten v rižu. Ta škodljiva snov nastaja v njemu že med rastjo, saj je v vodi, zraku, zemlji, sami pa ga proizvajalci dodajajo tudi preko škropljenja, gnojenja. In prav zato je tega škodljivega elementa v rižu zelo veliko. Še več pa so ga strokovnjaki našli v izdelkih iz riža. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je arzen v riževih izdelkih, ki so namenjeni otrokom, sporoča medijski portal CNN.

Arzen je zelo škodljiv, povzroča raka, povzroča bolezni srca in ožilja. Vpliva tudi na DNK in ga moti. Prav tako vpliva na razvoj sladkorne bolezni, na bolezni živčevja. Najpogosteje ga povezujejo z rakom mehurja in pljuč.

Kakšen riž jesti?
Nekoč se je smatralo, da je rjavi riž veliko bolj zdrav. A strokovnjaki so odkrili, da se prav v slednjem skriva več arzena. Z industrijsko predelavo, z luščenjem belega riža, se odstrani tudi dobršen del arzena, zato je beli riž bolj zdrav.

Veliko količino arzena pa so strokovnjaki odkrili tudi v sirupu rjavega riža, ki ga zelo pogosto uporabljajo ljudje, ki živijo zdravo, tudi vegetarijanski in vegani, piše CNN.

Kako kuhati riž, da ne bo škodljiv?
Britanski strokovnjak Andy Meharg je naredil preizkus s kuhanjem riža. Skuhal ga je na več načinov: najprej v veliki količini vode. Riž je med kuhanjem vodo popil, nekaj jo je izhlapelo. Arzen je tako ostal v rižu. Nato je riž kuhal tako, da ga je dobro očistil pod tekočo vodo, nato pa ga kuhal v petkratni količini le te. Ko je bil riž kuhan, je vodo odlil. Riž je vseboval manj arzena.

Tretji način, ki se je izkazal za najboljšega pa je bil sledeč: čez noč je namočil riž v veliki količini vode, zjutraj jo je odlil, spral riž pod tekočo vodo, nato pa ga kuhal v veliki količini vode. Tako kuhan riž je vseboval najmanj škodljivega arzena.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.