Pozor, ker ga ne kuhamo pravilno, povzroča raka in bolezni srca!

Strokovnjaki opozarjajo, da to živilo, ki je zelo pogosto na naši mizi, sploh ne pripravljamo pravilno. Naš način kuhanja lahko povzroči raka!
Ker ga ne kuhamo pravilno, je lahko zdravju škodljiv. (foto: freeimages.com)
Ker ga ne kuhamo pravilno, je lahko zdravju škodljiv. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki opozarjajo o napačnem kuhanju riža. To živilo vsebuje zelo strupeni arzen, ki je rakotvoren, z našim načinom kuhanja pa se ta ne izloči in je tako riž največkrat škodljiv. Kako to preprečiti?

Arzen je v velikih količinah prisoten v rižu. Ta škodljiva snov nastaja v njemu že med rastjo, saj je v vodi, zraku, zemlji, sami pa ga proizvajalci dodajajo tudi preko škropljenja, gnojenja. In prav zato je tega škodljivega elementa v rižu zelo veliko. Še več pa so ga strokovnjaki našli v izdelkih iz riža. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je arzen v riževih izdelkih, ki so namenjeni otrokom, sporoča medijski portal CNN.

Arzen je zelo škodljiv, povzroča raka, povzroča bolezni srca in ožilja. Vpliva tudi na DNK in ga moti. Prav tako vpliva na razvoj sladkorne bolezni, na bolezni živčevja. Najpogosteje ga povezujejo z rakom mehurja in pljuč.

Kakšen riž jesti?
Nekoč se je smatralo, da je rjavi riž veliko bolj zdrav. A strokovnjaki so odkrili, da se prav v slednjem skriva več arzena. Z industrijsko predelavo, z luščenjem belega riža, se odstrani tudi dobršen del arzena, zato je beli riž bolj zdrav.

Veliko količino arzena pa so strokovnjaki odkrili tudi v sirupu rjavega riža, ki ga zelo pogosto uporabljajo ljudje, ki živijo zdravo, tudi vegetarijanski in vegani, piše CNN.

Kako kuhati riž, da ne bo škodljiv?
Britanski strokovnjak Andy Meharg je naredil preizkus s kuhanjem riža. Skuhal ga je na več načinov: najprej v veliki količini vode. Riž je med kuhanjem vodo popil, nekaj jo je izhlapelo. Arzen je tako ostal v rižu. Nato je riž kuhal tako, da ga je dobro očistil pod tekočo vodo, nato pa ga kuhal v petkratni količini le te. Ko je bil riž kuhan, je vodo odlil. Riž je vseboval manj arzena.

Tretji način, ki se je izkazal za najboljšega pa je bil sledeč: čez noč je namočil riž v veliki količini vode, zjutraj jo je odlil, spral riž pod tekočo vodo, nato pa ga kuhal v veliki količini vode. Tako kuhan riž je vseboval najmanj škodljivega arzena.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Sadje, ki nežno očisti črevesje – in okrepi prebavo

V zrelih letih se pogosto zgodi, da prebava ni več tako...

Zdravje na mizi: Domači bučni kruh

Ste že slišali za bučni kruh? Poleg tega, da je izredno...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Vas mučijo napenjanje, zaprtje, neredna prebava? Jejte TO in vaša prebava se bo uredila!

Predstavljamo vam sestavino (in živila), ki vam lahko p...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.