Previdno, takšna živila povzročajo raka

Ali res ta okusna poletna živila lahko povzročajo raka? Kako jih pripraviti, da preprečimo, da bi postala škodljiva za naše zdravje?
Prepečeno meso in zelenjava povzročajo raka. (foto: pexels.com)
Prepečeno meso in zelenjava povzročajo raka. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V poletnih mesecih si večkrat pripravimo hrano, ki jo spečemo na žaru. Vonj in okus se vsekakor dobro meša s toplimi dnevi in prijetnim vzdušjem. Toda, ta hrana lahko povzroča raka, menijo nekateri strokovnjaki. Za mnenje smo prosili strokovnjaka za zdravo prehrano, Maria Sambolca.

»Ko se hrana prekomerno speče, ali tako rekoč »zažge«* – se na živilu pojavi prepoznavna črna skorja, značilna za pripravo na ognju, ali visoki temperaturi – v postopku nastanejo heterociklični amini (HCA), ki lahko negativno vplivajo na naš DNK in so potencialno kancerogeni ter policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), o katerih znanost prav tako nima spodbudnih novic za naše zdravje,« pravi.

»Na HCA in PAH od vseh dejavnikov (vsebnost maščob v živilu, oddaljenost od ognja, ..) najbolj vplivata temperatura in dolžina pečenja. Pospešeno se začnejo tvoriti od 100 stopinj dalje, najbolj problematični in največ pa se jih pojavi pri temperaturah okoli 300 stopinj,« še pojasnjuje Sambolec.

Kako torej pripraviti hrano, da ta ne bo škodljiva za naše zdravje?
Veliko pozornosti namenite izbiri mesa. Predelani izdelki za žar imajo pogosto več značilnosti negativnih učinkov žara. Izberite raje pusto meso, purana, piščanca in ribe.

Pri pripravi hrane z žara so zelo pomembne tudi začimbe, te ščitijo pred negativnimi vplivi. Posezite po rožmarinu, česnu, kurkumi, čebuli.

Ko boste spekli meso na žaru, naj bo poleg veliko zelene zelenjave, ta vsebuje močne antioksidante, ki preprečujejo razvoj rakavih celic.

Tudi nekatere vrste sadja so zelo priporočljive. Posezite po papriki, čebuli, paradižniku, k obroku dodajte še kivi, jagode ali špinačo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.