Previsok krvni tlak? Izogibajte se tem živilom!

Skoraj polovica odraslih Slovencev ima povišan krvni tlak. Brez zdravljenja se tveganje za možgansko kap poveča za sedemkrat.
O povišanem krvnem tlaku govorimo, ko so izmerjene vrednosti 140/90 mmHg ali več. (foto: Freepik.com)
O povišanem krvnem tlaku govorimo, ko so izmerjene vrednosti 140/90 mmHg ali več. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Visok krvni tlak ali arterijska hipertenzija poteka brez bolezenskih znakov, zato se je večina obolelih ne zaveda. Poleg kapi povzroča tudi okvare srca, ožilja in ledvic. Največji dejavnik tveganja sta dednost (povišan krvni tlak imajo ožji sorodniki), debelost, stres, pretirano uživanje soli in alkohola, telesna nedejavnost. O povišanem krvnem tlaku govorimo, ko so izmerjene vrednosti 140/90 mmHg ali več. Zdravljenje poteka z zdravili in s spremembo načina življenja, kar 75 odstotkov ljudi pa zaradi premalo doslednega upoštevanja navodil krvnega tlaka nima urejenega. Živila, ki se jim velja izogibati, so:

Sol
Za razliko od splošnega prepričanja večino soli zaužijemo s predelano hrano. Meso in mesni izdelki ter zamrznjena pred-pripravljena živila so njeni največji viri, poleg dviga krvnega tlaka pa sol tudi – verjeli ali ne, povzroča debelost. Sol namreč povečuje občutek lakote in žeje, zadnje raziskave pa kažejo tudi, da spodbuja celice, da shranijo več maščobe. Omejitev vnosa soli koristi tako obsegu pasu kot krvnemu tlaku.

Procesirano (obdelano) meso
Vsako meso, obdelano s prekajevanjem, sušenjem, soljenjem ali dodajanjem snovi za konzerviranje sodi na seznam živil, ki bi se jim v želji znižati krvni tlak moral odpovedati oziroma jih uživati čim bolj poredko. Z 100 grami predelanega mesa mimogrede zaužijemo 1200 miligramov soli, kar je skoraj celotna še dopustna količina, ki je 1500 miligramov na dan.
 
PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Zamrznjena pica
Kombinacija slanih sestavim v tej priljubljeni hrani prinaša težave za krvni tlak. Slano testo, industrijska paradižnikova omaka, sir in za povrh predelano meso vnos povzročijo, da z enim samim obrokom »instant« pice zaužijemo skoraj 2400 miligramov soli. Problemu se izognemo s pico, ki jo v celoti pripravimo sami in obogatimo z rezinami zelenjave.

Kitajska hrana
Tudi kitajska hrana je na seznamu živil, ki ljudem s povišanim krvnim tlakom ne koristijo. S porcijo ovčetine z brokolijem zaužijemo 4 miligrame soli. Jedilna žlica sojine ali Terijaki omake vsebuje neverjetnih 1000 miligramov soli.

»Pogrej in pojej« konzervirana hrana
Udobje ima svojo ceno, in v tem primeru jo plača zdravje. Golaž, ki se »v živo« kuha uro in več, je v konzervirani različici na krožniku v nekaj minutah. S porcijo pred-pripravljene hrane v konzervi, ki jo pred zaužitjem samo pogrejemo, poleg ojačevalcev okusa in konzervansov pojemo tudi okrog 800 miligramov soli.

Sladke pijače
Seznam škode, ki jo zdravju povzročajo sladke pijače, je dolg in splošno znan. So glavni krivec za prekomerno telesno težo in metabolni sindrom, ki vodi v sladkorno bolezen tipa 2. Slednja je še pred nekaj desetletji veljala za bolezen starostnikov, zdaj pa za njo obolevajo najstniki in otroci. Manj znano, a znanstveno potrjeno je tudi, da sladke pijače povečujejo krvni tlak. Nasvet: izognite se jim. Tudi, če ste povsem zdravi. Pijte vodo in čaj.
 
PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja

Konzervirano sadje in zelenjava
Ko zmanjka svežega, sezonskega sadja in zelenjave – kar se v današnjih časih redko zgodi, saj so trgovine vedno založene z njima, je alternativa vloženo. Tudi tu se doma pripravljeno zelo razlikuje od tistega, kar je na voljo na policah supermarketov. Pa smo spet tam – pri receptih in tehnikah, s katerimi so naše babice poskrbele, da smo zimo prebrodili s tistim, kar je zraslo doma.

Juhe v vrečkah
Nedelje so bile včasih rezervirane za kuhanje klasičnega slovenskega kosila, ki se je začelo z dobro domačo govejo juho. Potem so prišle juhe v vrečkah, ki so proces pospešile za nekajkrat. In pognale krvni tlak v višave. Spet je glavni krivec dodana sol, ojačevalci okusov, barvila in umetni konzervansi pa poskrbijo tudi, da boste prej zboleli za kroničnimi boleznimi, vključno z rakom.

Kečap in paradižnikova mezga
Vsi uporabljamo paradižnikovo mezgo. Ampak z uporabo ne pretiravamo. Kečap smo vzljubili pred nekaj desetletji, in tudi druge umetne paradižnikove izpeljanke so se nam hitro priljubile. Poleg sladkorja, za katerega vemo, kako vpliva na nas, je v njih veliko sladkorja, konzervansov ter ojačevalcev okusa. Namesto iz pelatov v konzervi lahko super paradižnikovo omako pripravimo tako, da prepražimo nekaj čebule, ji dodamo ščep ali dva soli (čebula potem hitreje postekleni), čajno žličko sladkorja ter na drobno zrezana dva večja paradižnika iz domačega vrta. Ker je zima, bomo vsuli zamrznjenega. Pokuhamo do mehkega, začinimo s ščepom bazilike in omaka, ki bi jo, kot pravi moja mama, »še angelčki jedli«, je pripravljena.
 
Viri:
UKC Ljubljana
Združenje za hipertenzijo
Mayo Clinic

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO DOMA: 4 vaje za gibljive kolke

Imate težave z zategnjenimi mišicami v kolkih, zaradi p...

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Ali veste, da lahko nekatere bolezni razberete iz svojih rok?

Pogosto slišimo, da je obraz ogledalo zdravja. Ampak ni...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

To so nagrajenci nagradne igre Elotrans Reload

Preverite, kateri so nagrajenci nagradne igre za prehra...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

HIGHLANDER letos z novim izzivom za vse, ki si želijo spremembe

Dogodek I feel Slovenia HIGHLANDER Kamnik-Savinja Alps ...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.