Pripravite kavni nadomestek iz želoda

Zdravilni želod so nekoč uporabljali kot moko in iz njega pekli kruh. Še dandanes se uporablja kot kavni nadomestek. Zdravilni napitek lahko pripravite sami. Pomembno pa je, da je želod pravilno obdelan.
	Želod lahko uporabite kot kavni nadomestek. (foto: Freepik.com)
Želod lahko uporabite kot kavni nadomestek. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Praženo seme želoda lahko uporabite kot kavni nadomestek. Želodova kava je priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki imajo težave z rahitisom, boleznimi mehurja, priporoča se ga tudi pri zdravljenju driske. Pomaga tudi pri zdravljenju očesnih katarjev, ekcemov in pri oteklih bezgavkah.

»Želod je s škrobom obogatena hrana, delež škroba je približno ena tretjina. Vsebuje tudi čreslovine, sladkorje, malo beljakovin, eteričnih olj in rudnin. Želod za prehrano ni uporaben do trenutka, ko se ga pravilno obdela. Z namakanjem, spiranjem in kuhanjem sicer nekaj malega rudnin izgubimo, ohranimo pa lahko prebavljiv škrob, ki je osnovna sestavina želoda,« je povedala svetovalka za zdravo prehrano Mojca Kurent. In dodala še:
 
Preberite tudi: Kako pravilno shranjevati kavo, da bo ohranila aromo in okus?

»Včasih so želod uporabljali za krepitev telesa in proti rahitisu, pili so poparek ali zavretek kot želodovo kavo.
Zavretek deluje razkuževalno, krči tkivo, ustavi krvavitve in rahlo zapira. Uporabljamo ga tudi pri glivičnih kožnih boleznih kot zunanje, lahko pri vnetju kože ali za grgranje ust in žrela. Sicer pa znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva borelije ter uravnava delovanje ščitnice.
V kombinaciji z ječmenom je želodova kava dobra v zmanjševanju holesterola in bogata z vitamini E in B.
Želodovo kavo pripravimo tako, da pol litru vrele vode dodamo eno do dve žlički kave, premešamo ter ponovno zavremo. Pustimo dve ali tri minute, nato pa tekočino odlijemo od gošče.
«

Pravilno pripravo kavnega nadomestka iz želoda opisuje v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba avtor Richard Willfort:

»Jeseni naberite zrel želod, ki sam odpade in ga olupite. Narežite v velikosti kavnih zrn in pražite na zmernem ognju. Med praženjem ga ne smete popariti, da ne izgubil hranilnih in zdravilnih snovi. Pražite ga kot pravo kavo, da postane temno rjav. Če je premočno pražen, izgubi okus in zdravilni učinek. Stolcite v možnarju v grob prašek takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Ne smete ga mleti. Shranite ga v tesno zaprti stekleni posodi.«
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

V Sečoveljskih solinah ciljajo na polovico letne porabe soli v Sloveniji

V Sečoveljskih solinah, ki jih upravlja podjetje SOLINE...

Bi radi shujšali, a ste ves čas lačni? To je krivec za lakoto!

Nekateri ljudje morajo kar naprej nekaj grizljati, da v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.