RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K.M. | 25.2.2023
Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razvajajte svoje brbončice.
Razvajajte se z okusno zeleno rižoto. Slika je simbolična. (Foto: Freepik.com)
Razvajajte se z okusno zeleno rižoto. Slika je simbolična. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine, ki jih potrebujete za dve osebi:

Jušno kocko (zelenjavno ali piščančjo) iz katere boste pripravili 750ml juhe

100g špinače

Šopek peteršilja

3 žlice olivnega olja

4 rezine pršuta

10g masla

Vejico timijana

Por (potrebovali boste svetel del)

Strok česna (drobno nasekljan)

150g riža arborio

75ml suhega belega vina

20g naribanega parmezana

Pol limone (potrebovali boste sok)

En muškatni orešček (nariban)

Priprava

Prvi del: najprej pripravite juho iz jušne kocke. Potem v jušni osnovi približno 30 sekund blanširajte špinačo in peteršilj (do svetlo zelene barve). Nato ju dvignite in iztisnite odvečno vodo ter ju v sekljalniku ali kuhinjskem robotu zmiksajte. Dodajte dve žlici olivnega olja in eno žlico vode. Vse skupaj zmešajte tako, da nastane fin pire.

Drugi del: v večji ponvi na preostanku olivnega olja popecite pršut (mora biti rahlo hrustljav). Hrustljavo popečen pršut nato preložite in ga pokrijte s kuhinjskim papirjem. V ponev pa stresite 5g maslo, timijan, narezan por in česen ter začinite po okusu. Dodajte še najbolj hrustljave delčke pršuta in pražite toliko časa, da lepo zadiši (vendar ne sme porjaveti). Potem dodajte riž in ga toliko časa mešajte, da se zlije z mešanico. Prilijte še vino in kuhajte približno dve minuti oz. toliko časa, da vino izhlapi. Pri zadnjem koraku začnete dodajati jušno osnovo – prilivate in kuhate toliko časa, da je riž kuhan in lepo kremast.

Tretji del: odstavte ponev z rižem in vanj vmešajte še preostanek masla, parmezan, limonin sok in nekaj limonine lupinice. Na koncu dodate še špinačni pire ter začinite z ribanim muškatnim oreščkom. Na vrh pa položite hrustljav pršut in potresite s parmezanom.

Pa dober tek!

VIR: https://www.bbcgoodfood.com

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Zaščitite se pred zlorabo! Naučite se varno uporabljati pameten telefon

Pametni telefoni so že skoraj postali neločljiv podaljš...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.