RESNIČNA ZGODBA: Veliki posel

Zamisel se mu je porodila sredi zime, ko je nekega nedeljskega jutra odprl hladilnik. Zagodrnjal je: »Prekleta jajca, zaudarjajo kot hlevski gnoj!« Povohala sem in mu dala prav. Trdo kuhana jajca so oddajala jako neprijetne vonjave. Bog ve, kaj vsega dodajajo kokošim v hrano, da njihov dragoceni proizvod tako grozljivo smrdi.
Sredi narave sva začela z velikim biznisom. (foto: www.123rf.com)
Sredi narave sva začela z velikim biznisom. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kasneje je prišel z besedo na dan: »Že lep čas me muči misel, da kljub dvema pokojninama komaj shajava. Postavil bom kurnik, vzrejala bova nesnice in imela zdrava jajca pa še bio meso povrh. Kaj praviš?«

Pogledala sem ga, kot da bi pravkar priletel z lune. Nisem verjela slišanemu, a je bil zelo prepričljiv: »Časa imam na pretek, zima se bo še kar vlekla. Gori v goricah v vikendu lahko žagam, zabijam, nikogar ne bo motilo. Spomladi pa nabavim nesnice. Če bo posel dobro tekel, lahko 'viške' tudi prodajava znancem in prijateljem.«

Odločitev je bila videti zabetonirana v njegovih možganih. In res, vsak dopoldan se je odpeljal do vikenda, tam pa načrtoval, žagal, zabijal, lepil in prihajal domov ves evforičen (in sestradan) v poznih popoldanskih urah. Nehal je jesti trgovinska jajca! Bila sem presrečna, ker sem imela svoj mir, on pa končno nekaj, kar ga je premaknilo iz enoličnega upokojenskega vsakdanjika. Narisal mi je načrt nastajajočega kokošnjaka, ki bo pomembno prispeval k izboljšanju najinega socialnega položaja. Navdušila sem se, čeprav si nisem mogla čisto natančno predstavljati, kako bova skrbela za perutnino. Zadnje čase se tudi pri nas dogajajo številne kraje – če bova hotela obvarovati kokoši, se bova morala iz bloka preseliti v vikend med vinograde.

»Pa kaj, gori je mir, tišina, ni kavice s kolegicami, ni šopinga po brezveznih trgovinah … in ni televizije,« je razpredal, da bi me podražil, ker imam tako rada druženje ob kavici in pohajkovanje po trgovinah. Molčala sem. Sveža jajca, zdravo meso domačih kokoši, svež zrak sredi vinskih trt … kako idilično! Lahko našteto res nadomesti udobje in razvade mestnega življenja 3 kilometre proč v dolini?

»V prilogi Delo in dom sem prebral, da so za nesnice najprimernejše avtohtone rjave kokoši pa štajerske, grahaste in srebrne. Pojma nimam … a bom preštudiral.«

In se je posvetil kokošim nesnicam. Še dobro, da sem jutranji človek, sicer bi težko prišla do računalnika. Čisto ga je prevzelo! Imela bova 25 kokoši, ki bodo znesle vsaka po 200 jajc v sezoni, ob koncu poletja pa bova nesnice poklala in se vso zimo mastila z njihovim odličnim bio mesom. Kako obetavno!

Konec aprila je postavil kurnik, ga opremil z vsem potrebnim: na tla je posipal oblance, montiral grede, na katerih bodo kure počivale, nanje pa pritrdil »gnezda« pa krmilnike in napajalnike. Kurnik bi bilo treba seveda ograditi, a takrat je ostal brez sredstev.

»Mi lahko posodiš kakšnih tristo evrov?« je prišel z besedo na dan.

»Tristo? Se ti kisajo možgani? Od kod naj jih vzamem?«

»Z varčevalnega računa. Videl sem, da imaš privarčevanih več kot tisoč evrov …«

»Pa ne za jajca! Veš, koliko mesa in jajc si lahko kupim za tristo evrov? Do smrti jih ne bi mogla pojesti,« sem se upirala. A ni popustil in tako je moj težko privarčevani denar šel za kokošnjak. Od muke nisem mogla spati – on pa je bil prezadovoljen.
Tako sva začela »veliki biznis« s kurami.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2 3

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Spoznajte babico, ki je snema oglase in obvlada pametne telefone

Upokojitev pogosto pomeni začetek novega poglavja v živ...

Poslovila se je Sanja Lončar, a njena modrost ostaja z nami

Z žalostjo v srcu se poslavljamo od Sanje Lončar, žensk...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Predlog za branje: Ko izguba spomina postane srhljiva resničnost

Ko se nedolžni trenutki pozabljanja spremenijo v bolj z...

Predlog za branje: Poletni roman, ki vas popelje od Francije do Alžirije

Približuje se čas dopustov in s tem popolni trenutki, k...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.