Rak pljuč: Preventivo imate v kuhinji!

Hrana, bogata z vitaminom B6 in metioninom zmanjšuje tveganje, da boste zboleli za rakom pljuč.
	Hrana, ki vsebuje vitamin B6, ščiti pred rakom. (foto: Freepik.com)
Hrana, ki vsebuje vitamin B6, ščiti pred rakom. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Skupina raziskovalcev iz nekaterih večjih evropskih središč je v eni od najbolj uglednih strokovnih revij reviji JAMA (The Journal of the American Medical Association) objavila rezultate vpliva prehrane na raka.

V študiji Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, v katero so vključili 400 tisoč ljudi, so ugotavljali vplive prehranskih navad na pojavnost rakavih obolenj. Izkazalo se je, da povezava med tem, kaj jemo, in pojavnostjo raka, obstaja, in da je zelo močna. Ugotovitev velja za skoraj vse vrste raka, vključno z rakom pljuč.

Rak pljuč velja za bolezen kadilcev, opustitev te razvade pa velja za ključno pri preventivi. Zdaj pa se je izkazalo, da je tudi prehrana tozadevno izjemno pomembna. V študiji so testnim osebam izmerili raven vitaminov B2, B6, B12 ter raven metionina in homocisteina v krvi, potem pa pet let spremljali, ali in kako pogosto so zboleli za rakom pljuč. Izkazalo se je, da je bil pojav pljučnega raka pri preiskovancih z visoko koncentracijo vitamina B6 in metionina v krvi bistveno manjši kot pri tistih z majhno koncentracijo. Ugotovili so tudi, da jakost zaščitnega učinka ni bila povezana s kajenjem.

Dobri viri vitamina B6 so: čičerika, banane, perutnina, losos, krompir, špinača, brokoli, leča. Potrebe po vitaminu B6 se povečajo v nosečnosti (za 0,7 miligramov na dan) in ob jemanju nekaterih zdravil. Odvisne so tudi od vnosa beljakovin. Dnevni priporočeni vnos vitamina B6 za odrasle ženske je 1,5 miligramov na dan, za moške pa 2 miligrama na dan. Čajna skodelica kuhane čičerike vsebuje 1,1 miligrama vitamina B6, 100 gramov lososa ga vsebuje 0,7 miligrama, srednje velika banana 0,4 miligrama, porcija piščančjega fileja 0,5 miligrama, 100 gramov krompirja pa 0,3 miligrama.

Kaj je metionin? Metionin je esencialna aminokislina, ki jo telo nujno potrebuje za delovanje in ki jo vanj vnesemo s hrano. Veliko metionina vsebujejo ovčetina (981 miligramov v 100 gramih), parmezan (958 miligramov v 100 gramih), piščanec (925 miligramov v 100 gramih), svinjina (853 miligramov v 100 gramih), jajca (196 miligramov v enem jajcu), ribe, zelena zelenjava, krompir, rastlinska semena. Na dan potrebujemo 10,4 miligrama metionina na kilogram telesne teže.

Rak pljuč je sicer pri nas v vrhu po pojavnosti. Slovenci pogosteje kot za rakom pljuč zbolevamo le še ta rakom debelega črevesa in danke, za rakom kože in za rakom prostate. Rak pljuč je pogosto odkrit (pre)pozno, zato je petletno preživetje nizko. Zato je preventiva, sploh, če jo imamo na dosegu roke, še toliko bolj pomembna.

Viri:
JAMA
Public Health Nutrition
Register raka RS
National Institutes of Health

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.