Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko zelenjavo, na rdečo peso. Kako zdravilna je, kako iz nje dobiti zares vse zdravilne snovi in še marsikaj drugega boste našli v prispevku.
Rdeča pesa je okusna, pa tudi zelo zdrava zimska zelenjava. (foto: Freepik.com)
Rdeča pesa je okusna, pa tudi zelo zdrava zimska zelenjava. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Rdeča pesa bi morala biti čim bolj pogosto na našem jedilniku. Ta okusna zelenjava je namreč polna vitaminov in mineralov, vsebuje močne antioksidante in ostale snovi, ki ščitijo naše zdravje.

Rdeča pesa ščiti pred prehladom, krepi imunski sistem, znižuje previsok krvni tlak, ščiti pred boleznimi srca in ožilja, krepi našo kri in ščiti pred anemijo, ureja prebavo. močni antioksidanti, ki jih vsebuje, pa ščitijo naše telo tudi pred rakavim obolenjem. Ker vsebuje zelo malo kalorij, je odlična izbira tudi za vse tiste, ki želijo shujšati.

Ni pa zdravilen le gomolj, tudi listi rdeče pese so. Ti vsebujejo železo, kalij, magnezij, vitamin C.

Kaj moramo o rdeči pesi še vedeti?

Sveža zelenjava je najboljša
Ko kupujete rdečo peso, izbirajte manjše in trše gomolje, ne kupujte pa tistih, ki so suhi in nagubani. Če rdečo peso prodajajo z listi vred, potem bodite pozorni, kako sveži so.

Skladiščenje
Sveže gomolje rdeče pese lahko v zabojčku hranite v hladilniku tudi do tri tedne. Če jo boste shranjevali več dni, potem odstranite njene liste, ti začnejo po nekaj dneh gniti.

Kuhajte jo z olupki
Ko boste rdečo peso kuhali ali pekli, jo le očistite in kuhajte z olupkom. Na tak način bo gomolj ohranil veliko več hranilnih snovi.
Pazite tudi, da boste pri gomolju pustili za vsaj nekaj centimetrov stebla, tako boste preprečili, da bi rdeča barva iz gomolja prešla v vodo, v kateri kuhate peso.

Lupite jo z rokavicami
Rdeča pesa vsebuje zelo močno barvilo. Zato jo lupite s plastičnimi rokavicami. Tako boste preprečili, da bi na vaši koži ostali trdovratni madeži.

Pripravite jo na več načinov
Najpogosteje se rdeča pesa pripravlja v solati, narezana na tanke kolobarje. Pogosto pa jo tudi vlagamo v kisu. A rdečo peso lahko uporabite tudi drugače. Zelo okusna je pečena, v kombinaciji z drugo gomoljasto in korenasto zelenjavo. Kuhano in olupljeno pa lahko ponudite tudi kot prigrizek zraven različnih vrst sirov.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Sadje, ki nežno očisti črevesje – in okrepi prebavo

V zrelih letih se pogosto zgodi, da prebava ni več tako...

Zdravje na mizi: Domači bučni kruh

Ste že slišali za bučni kruh? Poleg tega, da je izredno...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Vas mučijo napenjanje, zaprtje, neredna prebava? Jejte TO in vaša prebava se bo uredila!

Predstavljamo vam sestavino (in živila), ki vam lahko p...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.