Recept za najboljši domači kruh

Od mnogih dejavnikov je odvisno, ali vam bo kruh uspel ali ne. V prispevku najdete najboljši recept in če ga boste pekli po njem, bo uspeh zagotovljen! Ali ste vedeli, da lahko kruh tudi skuhate?
S tem receptom vam bo domač in dišeč kruhek zagotovo uspel. (Foto: Freepik.com)
S tem receptom vam bo domač in dišeč kruhek zagotovo uspel. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Doma pečen kruh
Vsakdo izmed nas, ki gre zamesiti kruh, si želi, da mu bo uspel. Vedno pa ni tako. Strah pred neuspehi ali predstavami drugih, kakšen naj bi kruh bil, je še vedno pogosta ovira in veliko, veliko breme mnogih. Moja mama je vedno rekla, da je dober kruh odvisen od roke, od moke, od lune in jaz pravim da tudi od posode. Končni izdelek mojega doma pečenega kruha je moja slika, ki je vedno drugačne oblike, drugačne barve. Kruh je lahko še vsakič drugačnega okusa, vonja. Tudi skorjica ni vedno enaka. Enkrat ga spečem v pekaču, ki ni iz teflona, drugič ga spečem v črni kozici, naslednjič v keramični ali glineni posodi. Vsakič uživam že, ko ga zamesim, oblikujem v različne oblike: bobole, bige, bigete, žemljice, štručke, hlebčke. Še najbolj pa, ko ga postavim na mizo, ko cela hiša zadiši in me vonj osreči, me pomiri, mi da zadovoljstvo, da zmorem in znam narediti nekaj lepega, dobrega. Če znam zamesiti kruh, znam preživeti. Vse to so občutki radosti in veselja v skromnosti.
 
Preberite tudi: Najboljši recept: Babičina gobova juha

Kako ga zamesim in kako spečem jaz?
Vzamem 1 kg enotne moke tip 850 ali druge, in jo večkrat presejem, dodam približno žličko morske soli. Premešam in zalijem moko z vročo vodo, da jo segrejem. Nalijem precej vode (mnogi zamesijo premrzlo in pretrdo testo). Dodam oljčno olje, med ali trsni sladkor in v enem kozarčku razmešam kvas v prstu mlačne vode in ga brez vzhajanja zlijem k moki. Vse skupaj premešam s kuhalnico v mehko testo. Pokrijem in postavim v hladno sobo. Med vzhajanjem testo večkrat preobrnem. Po približno dveh ali treh urah dodam malo moke in naredim 6 - 8 majhnih hlebčkov ali štručk. Ko so do polovice vzhajani, jih dam v hladno pečico na 200 stopinj in pečem približno 30 - 40 minut odvisno od velikosti. Ko vzamem hlebčke iz pečice jih namažem z vročo vodo v katero dam malo oljčnega olja.
 

Kruh lahko tudi skuhate!
V primeru, da nimamo elektrike kruh lahko tudi skuhamo, ne samo spečemo. Na pol vzhajan hlebček damo v mlačno vodo. Ko zavre, posodo pokrijemo, temperaturo nekoliko znižamo in kuhamo približno 20 minut, če je hlebček majhen. Sicer kuhamo daljši čas. Kuhanega damo na toplo podlago ali na leseno desko.

Emilija Pavlič je uspešna kuharica in avtorica knjige Mamica, nauči me kuhati. Več o njej boste našli TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.