Še vedno to jeste? Takoj prenehajte ...

Včasih je hrana, na kateri je pisalo, da je z okusom sadja ali sira, resnično to tudi vsebovala. Kaj pa danes? Večina hrane je umetna, število aditivov, ki jih dodajajo vanjo pa je preseglo število tri tisoč. Preberite seznam tistih, ki so strupeni in se jim raje ognite.
Berite sestavine, izogibajte se nevarnih dodatkov. (foto: pexelscom)
Berite sestavine, izogibajte se nevarnih dodatkov. (foto: pexelscom)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olestra
Olestra je snov, ki jo dodajajo hrani, da ta ne bi imela veliko kalorij, najdete jo tudi v hrani, na kateri piše, da je lahka. Ta snov preprečuje, absorpcijo maščob, s tem pa tudi absorpcijo beta karotenov in likopena. Raziskava je pokazala, da je njen učinek lahko ravno obraten: pospešuje nalaganje odvečnih kilogramov.

Aroma karamele
Aroma umetne karamele nastane s segrevanjem sladkorja. Pogosto je v njen proces proizvodnje vključen tudi amonijak. Aromo karamele najdete v raznih napitkih, omakah, kruhu, pecivu in desertih. Če je narejena iz običajnega sladkorja, potem ni toliko škodljiva. Če pa je v njen proces vključen tudi amonijak, se ustvarjajo kemikalije, ki jih povezujejo z nastankom raka.


L-Cistein - E920
L-Cistein je aminokislina, ki jo pridobivajo iz človeških las, račjega perja ali perja kokoši. Uporabljajo pa ga kot dodatek kruhovemu testu, saj izboljšuje teksturo, vonj in okus. Poleg tega pa podaljšuje življenjsko dobo živil.

Silicijev dioksid – E551
Silicijev dioksid je kemijska spojina, ki jo uporabljajo za izdelavo stekla. To zdravju nevarno spojino pa uporabljajo tudi v restavracijah s hitro prehrano. Najdete jo v čiliju, mesnih nadevih, v vrečkah sladkorja v prahu.

Saharin
Številne študije povezujejo umetno sladilo saharin z nastankom raka na mehurju. Poleg tega pa so raziskave potrdile še, da imate veliko večjo možnost, da boste predebeli, če uživate saharin namesto sladkorja.

Kalijev bromat
Kalijev bromat dodajajo moki, pripomore namreč k vzhajanju testa. Je nevaren dodatek, povzroča rakava obolenja in je v mnogih državah prepovedan.

BHA – E320
BHA povzroča rakava obolenja. Dodajajo ga masti, najdete pa ga tudi v nekaterih žvečilkah.

Delno hidrogenirano rastlinsko olje
Delno hidrogenirano rastlinsko olje pridobivajo z dodajanjem vodika nenasičenim maščobnim kislinam. Takšna olja pa so eden glavnih krivcev za nastanek srčno-žilnih bolezni. Olje uporabljajo po restavracijah za cvrtje hrane, najdete pa ga tudi v margarinah.

Sulfati
Sulfati ohranjajo barvo hrane in preprečujejo rast bakterij s pomočjo žveplovega dioksida. So zdravju škodljivi.

Karagenan – E 407
Karagenan je polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih alg. Je zgoščevalec, dodajajo ga mlečnim napitkom in dietnim izdelkom. Povzroča raka, neugodno deluje na črevesje.

Azodikarbonamid
Azodikarbonamid je predelana snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi plastike. Uporablja pa se tudi v prehranski industriji, najdete ga v hamburgerjih. Je zdravju škodljiv in v Evropski uniji prepovedan.

Titanov dioksid
Titanov dioksid je beli pigment, ki ga dodajajo v živila namesto naravnih barv. Najdete ga lahko v kremah za sončenje, v posnetemu mleku, v zobnih pastah, prelivih za solate, v smetani in glazurah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

Babičin slog, ki osvaja modne brvi – ko udobje postane nova eleganca

Po desetletjih, ko je bila moda pogosto sinonim za mlad...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Najboljši seks se prične šele po ...

.. 50. letu, menijo strokovnjaki. Saj so ravno ta leta...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Preverite, ali ste med srečnimi nagrajenci septembrske nagradne igre

Preverite, komu se je sreča nasmehnila tokrat.

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.