Slovenska hrana ima nov znak za kakovost

Slovenska samooskrba in lokalna pridelava hrane sta na novem pohodu. V javnost prihaja kampanja Naša super hrana, na police pa prvi izdelki z oznako Izbrana kakovost – Slovenija.
Prva živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija prihajajo na police. (foto: MKGP)
Prva živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija prihajajo na police. (foto: MKGP)
Prva živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija prihajajo na police. (foto: MKGP) Minister Dejan Židan podpira lokalno pridelavo hrane.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gre za triletno nacionalno kampanjo za promocijo lokalno pridelane hrane, ki jo vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vrednost celotne kampanje Naša super hrana je sicer ocenjena na nekaj več kot tri milijone evrov, od česar bo največ sredstev (2,3 milijona), namenjenih za medijski zakup.

Nadgradnja akcij iz preteklosti
Kampanja Naša super hrana – izdelke bomo potrošniki lahko prepoznali po znaku Izbrana kakovost – Slovenija na embalaži, je pod eno promocijsko streho združila vse, ki sodelujejo v verigi proizvodnje hrane: proizvajalce, kmete, predelovalce, podjetnike. Njen namen je povečati samooskrbo in dvigniti prodajo slovenske hrane. Slednja v zadnjih letih sicer narašča: pred nekaj leti je le tretjina Slovencev kupovala slovensko hrano, danes je ta delež precej višji. Gre za nadgradnjo promocijskih akcij, ki so v preteklih letih občasno nagovarjale potrošnike, naj kupujejo lokalno hrano. Vse te promocijske akcije so bile financirane iz strani države, potekale pa so na pobudo slovenskih kmetov in industrije.

Židan: Želimo stabilen sistem brez viškov hrane
"Danes je zgodovinski trenutek. Gre za prvo skupno promocijo različnih sektorjev pod eno streho s skupnim sporočilom, da je naša super hrana res super za nas kot posameznike, za našo družbo in okolje," je začetek kampanje Naša super hrana pospremil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Izpostavil je dve stvari, ki sta pomembni za okrepitev prodajne moči slovenske hrane: prva je izvoz hrane – v tem trenutku je naša hrana v tujini izjemno prepoznavna. "Ni mnogo držav, ki uspejo izvoziti 25 odstotkov proizvedene hrane v lastni državi. Po drugi strani pa želimo bolj povezati slovenskega državljana, potrošnika z lokalno hrano. Želimo stabilen sistem, ki ga ne ogrožajo viški hrane (iz tujine, op.a.)."
Vsi sogovorniki so si bili tudi edini, da večje povpraševanje po lokalni hrani pomeni krepitev slovenskega kmetijstva nasploh, kar je izjemnega pomena za zdravo, ekološko urejeno in gospodarsko uspešno Slovenijo.

Prednosti slovenske hrane
Ko govorimo o slovenski hrani govorimo tudi o zdravem načinu življenja in o varnosti. "Znak izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja, da je izdelek v celoti pridelan in predelan v Sloveniji, da je zagotovljena najvišja kakovost in da je proizvodnja pod rednim nadzorom. Ob popolni sledljivosti porekla zagotavlja tudi krajše transportne poti osnovne surovine, kar vpliva tako na svežino, kot na okolje," je dejala Janja Kokolj Prošek iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Visoke zahteve za pridobitev znaka
Znak Izbrana kakovost – Slovenije bodo dobili certificirani proizvajalci in predelovalci lokalne hrane, ki bodo tudi finančno vstopili v kampanjo. Prispevke so posamezni kmetijski sektorji od proizvajalcev zaželi pobirati s 1. decembrom letos. Za tisoč litrov mleka je prispevek 50 centov, za glavo govedi do enega leta 70 centov, za glavo govedi nad enim letom 2,40 evra, za glavo perutnine pa 0,3 centa. Izdaten znesek bo primaknilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, znašal pa bo najmanj 40 odstotkov vsote, ki jo bodo zbrali posamezni kmetijski sektorji. Že čez nekaj dni na trgovske police prihajajo prvi mlečni izdelki s znakom Izbrana kakovost – Slovenija. Kmalu jim bodo sledili meso in mesni izdelki, v letu 2017 pa še sadje. Najdlje bomo potrošniki čakali na zelenjavo: na prodajne police prihaja leta 2018.

Domača hrana varuje zdravje
Odločitev za lokalno pridelano in predelano hrano je pomembna tudi za naše zdravje.
Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da se z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika in s predelavo pri sadju in zelenjavi lahko zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, zlasti vitamina C, prav tako tudi vitaminov A, B in E. Zato hrana, obrana v času dozorelosti, ki po kratki verigi pride od njive do mize, ni le boljšega okusa in bolj aromatična, temveč ima tudi boljše hranilne vrednosti. Dr. Elizabeta Mičović iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je izpostavila, da "krajše poti od pridelovalca (mleka, mesa itd., op.a.) do predelovalca zmanjšajo stopnjo izpostavljenosti nekaterim biološkim, kemijskim in fizikalnim dejavnikom tveganja." Tudi obvladovanje dejavnikov tveganja je zaradi krajših transportnih poti je lahko učinkovitejše.

Vprašanje, ki je ob predstavitvi kampanje ostalo neodgovorjeno, pa je, kako bo znak Izbrana kakovost – Slovenija vplival na naše denarnice, saj vemo, da je slovenska hrana že zdaj zelo draga in za marsikoga nedosegljiva. Žal je med slednjimi največ prav tistih, ki bi morali uživati zdrava, kakovostna, naravna živila in si tako izboljšati zdravstveno stanje. Prispevke, ki so jih kmetijski sektorji začeli pobirati decembra letos, bodo proizvajalci najverjetneje vkalkulirali v ceno. Kako bodo na to odreagirali trgovci in ali bodo izdelke z znakom Izbrana kakovost – Slovenija resnično množično uvrščali na prodajne police, pa bo pokazal čas.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.