Šparglji ali beluši - zdravje na krožniku

Šparglji ali beluši so ena prvih pomladnih rastlin. Nabirate jih lahko od aprila pa vse do sredine junija. Da so zelo zdravi, je dobro znano, izboljševali naj bi celo moško spolno moč. Kuhani ali presni, naj bodo obvezna sestavina spomladanskega jedilnika.
 	Šparglji ali beluši so cenjeni kot zdravilna rastlina že od nekdaj. (foto: Freepik.com)
Šparglji ali beluši so cenjeni kot zdravilna rastlina že od nekdaj. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Šparglje so poznali že Kitajci več kot tri tisoč let pred našim štetjem, Rimljani so poznali zdravilnost in hranljivost te rastline. Tudi danes so cenjeni kot zdravilna rastlina in gastronomska specialiteta.

V stari Kitajski so jo uporabljali za zdravljenje suhega kašlja, za krepitev pljuč, z njo so zdravili kožne otekline, čire, zniževali povišano telesno temperaturo. Kopel iz špargljev, pripravljena za gosta je bil največji znak gostoljubnosti. Tudi Egipčanom je bila zdravilna kopel znana, za njih so bili sveta rastlina in skupaj z zeleno so jo puščali v grobnicah kot popotnico za mrtve.

Šparglje boste lahko nabrali v Primorju, divji so zelene barve, imajo tanjšo lupino kot beli in vsebujejo nekoliko manj zdravilnega asparagina. Ta povečuje dejavnost ledvic in pospešuje izločanje urina. Šparglji so torej naravni diuretik, zdrav človek jih lahko je vsak dan, odsvetujejo pa jih bolnikom z ledvičnimi kamni.
 
PREBERITE TUDI: Čemaž: divji ali gozdni česen

Sestavljeni so iz nekaj odstotkov ogljikovih hidratov, vsebujejo le 0,1 odstotek maščob, okoli 0,6 odstotka rudninskih snovi (največ je kalija, sledijo fosfor, žveplo, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, jod, flour). Vsebujejo vitamin C, imajo precej karotena, vitamine B-kompleksa, asparagin, eterično olje, sladkor, erzen, jantarno kislino, tirozin, metil merkaptan, v mladih rastlinah je tudi holin.

Čistijo organizem, imajo diuretično delovanje, torej spodbujajo delovanje ledvic, mehurja. Čistijo kri, pomagajo pri obolelih jetrih. Priporočajo jih pri revmatičnih obolenjih, vodenici, za boljše delovanje srca.

Njihov sok uporabljajo za zdravljenje kašlja, bolečin v kolkih, celo pri zobobolu.

Priprava je enostavna, šparglje najprej operete, nato olupite od vršička navzdol. Spodnji del olupite nekoliko bolj na debelo in odstranite oleseneli del. Zeleni šparglji imajo nekoliko tanjšo lupino, zato jih je potrebno manj lupiti.
 
PREBERITE TUDI: Težave z želodcem - Naravna pomoč

Skuhate jih v podolgovatem loncu, vodo osolite, lahko dodate tudi žlico sladkorja, maslo, nekaj soka limone. Po 20 minutah kuhanja jih odcedite in ponudite kot samostojno jed ali kot prilogo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.