Šparglji ali beluši - zdravje na krožniku

Šparglji ali beluši so ena prvih pomladnih rastlin. Nabirate jih lahko od aprila pa vse do sredine junija. Da so zelo zdravi, je dobro znano, izboljševali naj bi celo moško spolno moč. Kuhani ali presni, naj bodo obvezna sestavina spomladanskega jedilnika.
 	Šparglji ali beluši so cenjeni kot zdravilna rastlina že od nekdaj. (foto: Freepik.com)
Šparglji ali beluši so cenjeni kot zdravilna rastlina že od nekdaj. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Šparglje so poznali že Kitajci več kot tri tisoč let pred našim štetjem, Rimljani so poznali zdravilnost in hranljivost te rastline. Tudi danes so cenjeni kot zdravilna rastlina in gastronomska specialiteta.

V stari Kitajski so jo uporabljali za zdravljenje suhega kašlja, za krepitev pljuč, z njo so zdravili kožne otekline, čire, zniževali povišano telesno temperaturo. Kopel iz špargljev, pripravljena za gosta je bil največji znak gostoljubnosti. Tudi Egipčanom je bila zdravilna kopel znana, za njih so bili sveta rastlina in skupaj z zeleno so jo puščali v grobnicah kot popotnico za mrtve.

Šparglje boste lahko nabrali v Primorju, divji so zelene barve, imajo tanjšo lupino kot beli in vsebujejo nekoliko manj zdravilnega asparagina. Ta povečuje dejavnost ledvic in pospešuje izločanje urina. Šparglji so torej naravni diuretik, zdrav človek jih lahko je vsak dan, odsvetujejo pa jih bolnikom z ledvičnimi kamni.
 
PREBERITE TUDI: Čemaž: divji ali gozdni česen

Sestavljeni so iz nekaj odstotkov ogljikovih hidratov, vsebujejo le 0,1 odstotek maščob, okoli 0,6 odstotka rudninskih snovi (največ je kalija, sledijo fosfor, žveplo, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, jod, flour). Vsebujejo vitamin C, imajo precej karotena, vitamine B-kompleksa, asparagin, eterično olje, sladkor, erzen, jantarno kislino, tirozin, metil merkaptan, v mladih rastlinah je tudi holin.

Čistijo organizem, imajo diuretično delovanje, torej spodbujajo delovanje ledvic, mehurja. Čistijo kri, pomagajo pri obolelih jetrih. Priporočajo jih pri revmatičnih obolenjih, vodenici, za boljše delovanje srca.

Njihov sok uporabljajo za zdravljenje kašlja, bolečin v kolkih, celo pri zobobolu.

Priprava je enostavna, šparglje najprej operete, nato olupite od vršička navzdol. Spodnji del olupite nekoliko bolj na debelo in odstranite oleseneli del. Zeleni šparglji imajo nekoliko tanjšo lupino, zato jih je potrebno manj lupiti.
 
PREBERITE TUDI: Težave z želodcem - Naravna pomoč

Skuhate jih v podolgovatem loncu, vodo osolite, lahko dodate tudi žlico sladkorja, maslo, nekaj soka limone. Po 20 minutah kuhanja jih odcedite in ponudite kot samostojno jed ali kot prilogo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.