Govorimo o ajdi, rastlini, ki izvira iz Azije in je zelo bogata z minerali, kot so kalij, fosfor in kalcij. Vsebuje tudi jod in cink, ki sta nujna za pravilno delovanje našega organizma.
Zaradi svojih hranilnih snovi, se ajda uvršča med žita, ponekod jo uvrščajo pod zelenjavo, tudi pod sadje.
Dejstvo pa je, da je to staro živilo zelo zdravilno in bi moralo biti večkrat na našem jedilniku. Zelo priporočljiva je za starejše ljudi, za tiste, ki so preboleli hude bolezni, tudi za vse tiste, ki imajo težave s prebavo. Priporoča se jo tudi na jedilnikih vegetarijancev, saj vsebuje veliko beljakovin ter vitamine B1 in B2.
PREBERITE TUDI: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi) Bogata je z vlakninami, vsebuje osem esencialnih aminokislin, vsebuje železo, mangan, cink, baker …
Deluje proti sladkorni bolezni, saj uravnava sladkor, zmanjšuje krvni tlak, holesterol. Pomaga tudi proti vsem boleznim srca, zmanjšuje možnost za nastanek raka, izboljšuje možganske funkcije in zdravi črevesje.
Uživate jo lahko v solati, kot prilogo k mesu in zelenjavi, kot samostojno jed, stresete pa jo lahko tudi v razne enolončnice.