Ste vedeli: To je olje, ki bi ga morali uporabljati!

Niso vsa olja nezdrava, nekaterim pripisujejo mnogo zdravilni lastnosti, med drugimi tudi ta, da preprečujejo rakava obolenja. Katero olje je torej najbolj zdravo in ga priporočajo za uporabo pri kuhanju?
Pri kuhanju uporabljajte zdravo olje. (foto: www.123rf.com)
Pri kuhanju uporabljajte zdravo olje. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oljčno olje
Med najbolj zdrava olja spada oljčno olje, saj zmanjšuje možnosti za nastanek srčno – žilnih bolezni in raka. Je eden ključnih živil mediteranske kuhinje, podaljšuje življenje. uporabljajte nerafinirano, ekstra deviško oljčno olje.

Olje oljne ogrščice
Olje oljne ogrščice ima dve prednosti pred oljčnim oljem. Vsebuje nekatere omega 3 maščobne kisline in veliko vsebnost vitamina E in je bolj odporno na visoke temperature. To olje je v svetu med najbolj iskanimi rastlinskimi olji. Kljub temu pa je to olje po krivem na slabem glasu, saj ga pogosto izenačujejo z oljem oljne repice, ki vsebuje eruka kisline, ki so lahko v večji količini nezdrave in se v prehrani ne sme uporabljati. Na prodajnih policah je včasih napačno napisano ime olja in namesto olje oljne ogrščice piše repično olje.

Kokosovo olje
Tudi kokosovo oljke spada med zdrava olja. Vsebuje 92 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, ki so zdrave. Te kisline so v glavnem lavrinske kisline, ki jih najdemo tudi v materinem mleku in delujejo protivirusno, antibakterijsko in so lahko prebavljive. Najbolj zdravo je hladno stiskano in ekstra deviško kokosovo olje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.