Svinjska mast - bolj koristna, kot smo mislili!

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 29.11.2013
Svinjska mast, ki jo uporabljamo pri kuhanju, je na slabem glasu predvsem zato, ker vsebuje veliko kalorij. Po raziskavah pa naj ne bi bila škodljiva, saj ne vsebuje nevarnih maščob.
Svinjska mast pri kuhi naj ne bi bila škodljiva. (foto: www.123rf.com)
Svinjska mast pri kuhi naj ne bi bila škodljiva. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če jo primerjamo z maslom, je svinjska mast bolj zdrava, zatrjujejo nekateri strokovnjaki. Svinjska mast vsebuje 60 odstotkov mononenasičenih maščob, maslo pa le 45 odstotkov. Te maščobe pa preprečujejo srčno kap.

Večino masti v svinjski masti je sestavljenih iz oleinske kisline, to je zelo zdrava maščobna kislina, ki pomaga srcu, da pravilno deluje, poleg tega pa znižuje holesterol, trdi Nick Bellissimo iz univerze za prehrano.

Še ena dobra stvar je v svinjski masti, lahko se jo segreva, pa se kljub temu ne sproščajo nevarne snovi. Na njej lahko torej tudi kuhate in pečete. Meso bo hitreje pečeno, maščobe ne bo vsrkalo vase in zato bo tudi lažje za prebavo.

»Tako svinjska mast, kot maslo imata enako količino holesterola, to je okrog 95 gramov na 100 gramov maščobe,« še trdi Bellisimo.

Seveda pa se morate zavedati tudi, da vse svinjske masti niso enako kvalitetne. Razlika se kaže v tem, kako je bila žival hranjena. Če kupujete in uporabljate svinjsko mast pri kuhanju, potem Bellisimo svetuje, da jo kupite od lokalnega kmeta. Pri njeni uporabi bodite varčni, ne vključujte jo v kuho vsakodnevno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Odpravite mravlje na učinkovit in naraven način

V poletnih dneh se lahko v hiši, na terasi ali vrtu poj...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

Babičin slog, ki osvaja modne brvi – ko udobje postane nova eleganca

Po desetletjih, ko je bila moda pogosto sinonim za mlad...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Najboljši seks se prične šele po ...

.. 50. letu, menijo strokovnjaki. Saj so ravno ta leta...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.