Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in če ga začnete premišljeno, lahko naredite veliko zase – tudi za počasno, a dolgotrajno izgubo telesne teže. Še posebej po 50. letu, ko se presnova naravno upočasni, je pomembno, da dan začnete s hranili, ki ne povzročajo hitrega dviga sladkorja v krvi, vas nasitijo in telesu dajo energijo, ne da bi ga obremenili.
Preprost zajtrk z jajci in avokadom poskrbi za dolgotrajno sitost brez občutka teže. Popoln začetek dneva, tudi če želite izgubiti nekaj kilogramov. (Vir: Freepik)
Preprost zajtrk z jajci in avokadom poskrbi za dolgotrajno sitost brez občutka teže. Popoln začetek dneva, tudi če želite izgubiti nekaj kilogramov. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zajtrk brez belega kruha, marmelade ali žitnih mešanic, polnih sladkorja, lahko naredi razliko. In naj bo tak – preprost, hranljiv in okusen.

Kaj naj vsebuje zajtrk, ki pomaga pri hujšanju

Zajtrk naj temelji na beljakovinah, ki dajejo občutek sitosti in pomagajo ohranjati mišično maso, še posebej pomembno v zrelejših letih.

Zdrave maščobe – kot so oreščki, semena ali olivno olje – poskrbijo, da se energija sprošča počasneje, brez nenadnih padcev sladkorja.

Dodajte še nekaj vlaknin, ki urejajo prebavo, ter svežo zelenjavo, ki telo napolni s hranili in tekočino.

Preberite tudi: Barviti zelenjavni namazi za vsak dan – zdravi, hitri, okusni

Pečeni avokado z jajcem in rukolo

Ta zajtrk je brez kruha, a vas bo kljub temu nasitil za več ur – brez občutka teže v želodcu.

Sestavine za eno osebo:

  • 1 zrel avokado

  • 2 manjši jajci (ali 1 večje, če je avokado manjši)

  • pest rukole ali špinače

  • 1 žlica bučnih semen

  • nekaj kapljic limoninega soka

  • olivno olje, sol in poper po okusu

Priprava:

Avokado prerežite na pol, odstranite koščico in izdolbite malo mesa, da naredite več prostora za jajce. Obe polovici avokada postavite v pekač – da se ne prevrneta, ju podprite z alu-folijo ali pekačem za muffine. V vsako polovico previdno ubijte eno jajce. Posolite, popoprajte in pecite v pečici pri 180 °C približno 12–15 minut (odvisno, kako tekoče rumenjak želite).

Medtem na krožnik pripravite oprano rukolo, pokapajte z limoninim sokom in olivnim oljem, posujte z bučnimi semeni in dodajte pečen avokado z jajcem. Postrezite še toplo.

Preberite tudi: Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Zakaj deluje

Jajca so naravni vir beljakovin, ki poskrbijo, da telo porabi več energije za prebavo, s tem pa se pospeši tudi presnova. Avokado in bučna semena telesu nudijo zdrave maščobe, rukola pa nežno poživi prebavo. Tak zajtrk ne povzroči hitrega dviga krvnega sladkorja, zato se tudi pozneje ne pojavijo napadi lakote ali želja po prigrizkih.

Kaj lahko še zamenjate

Namesto jajc lahko občasno pripravite jogurt z žlico lanenih semen in nekaj jagodičja. Namesto rukole si privoščite naribano bučko z olivnim oljem ali drobno narezano kislo zelje.

Pomembno je le, da obrok ostane preprost in brez rafiniranih ogljikovih hidratov, ki telesu ne dajejo nobene hranilne vrednosti, le hitro energijo in še hitrejšo lakoto.

Pomembno je, da zajtrk pojesti v miru

Zajtrk ni le to, kar pojeste – pomemben je tudi način. Če si zjutraj vzamete čas, se umirite in obrok zaužijete sede, z mero hvaležnosti, bo telo hrano lažje prebavilo in bolje izkoristilo hranila. Že nekaj dni takšnega zajtrka lahko spremeni, kako se počutite skozi dan – bolj stabilni, manj utrujeni in brez nihanj razpoloženja.

Povzeto po Healthyrecipesblogs.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

zajtrk zdravje hujšanje jajce avokado
Morda te zanima tudi:

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.