Hren so poznali že nekoč in ga znali uporabljati. Vedeli so, da ima veliko zdravilnih lastnosti in te so s pridom uporabljali za naravno zdravljenje telesa. Danes smo nanj malo pozabili, kar je velika škoda. Hren velja za rastlino, ki je vredna zlata. Je odlična zimska zelenjava, zato jo dodajte na svoj krožnik.
Glavna lastnost hrena je, da ima zelo močan, pekoči okus. Pogosto se ga uporablja na praznično obloženi mizi. Poleg tega, da je pekoč, je bogat z minerali in vitamini, deluje proti raku, čisti organizem, zdravi jetra, debelo in tanko črevo, mehur. Hren je tudi naravni konzervans, preprečuje razvoj bakterij. V zimskih dneh uspešno ščiti proti prehladu, čisti dihalne poti, pospešuje tudi prebavo, delovanje srca in krvni obtok, lajša revmo in krepi imunsko odpornost.
Najpogosteje se koristi koren hrena. Tega se nariba na drobno ali nareže na tanke kolute. Hrena se ne kuha, s tem bi uničili njegovo zdravilno eterično olje.
Surovi koren hrena je potrebno pustiti v vodi 24 ur, tako dobite še bolj pekoč in svež hren. Nato ga naribate in dodajate jedem. Če vam pekoč okus ne ugaja, mu lahko dodate naribano jabolko, ki ga bo ublažilo.
Zdravilni pa so tudi listi hrena. Če vas boli glava, si jih položite za nekaj minut nanjo. Obložite lahko tudi boleče sklepe, tako lajšate revmo, pomagajo proti ozeblinam, vnetju mišic in pri išiasu.
Če imate težave z ledvicami ali ščitnico pa hrena ne smete uporabljati oziroma, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.
Povzeto po atma.hr.