Takšna je prava resnica o krompirju!

Ali krompir redi ali ne? Je potrebno jesti le kuhanega? Sta čips in pomrit res škodljiva? Zakaj naj bi bil mrzel krompir bolj zdrav od toplega? Vse odgovore najdete v prispevku!
Krompir redi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Krompir redi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir ni užiten surov – surov ima namreč glikemični indeks okoli 25 – prav tako kot vse sveže gomoljnice – korenje, pesa, koleraba, redkev, repa …

Surove gomoljnice vsebujejo zelo malo sladkorja in ne redijo, s kuhanjem pa se struktura zelo spremeni in zaradi tega zelo redijo. Če za primer vzamemo sveže korenje, ki ima glikemični indeks 35, s kuhanjem se mu poveča vrednost sladkorja in s tem glikemični indeks kar na 75.

Krompir - najslabša izbira je čips. Glikemični indeks ima kar 95. Kako se vam sproži želja po še, točno veste, ko ga začnete jesti in ne morete nehati.

Pečen krompir ima glikemični indeks 85, krompir iz mikrovalovne pečice pa 82, instant krompir prav tako čez 80.

Kuhan krompir v olupku ima glikemični indeks okoli 65, če pa ga predhodno olupite, ima glikemični indeks okoli 80. Tudi pire krompir ima glikemični indeks okoli 80.

Najboljši je mrzel krompir
Med kuhanjem krompirja škrobne celice v njem nabreknejo in razpadajo, zato se tudi lažje presnavljajo. Ko pa se kuhan krompir hladi, se škrob strjuje, tak pa je odporen tudi na prebavo. posledično ga torej naše telo ne more prebaviti, zato preide naravnost v debelo črevo. Hladen krompir na našo prebavo deluje torej podobno kot vlaknine. A mrzel krompir je zdrav le tedaj, če ni pripravljen z majonezo. Je pa priporočljivo, da ga pripravite skupaj z drobnjakom, čebulo, česnom in oljčnim oljem. Tak blagodejno deluje na človeško telo in ni škodljiv.

Krompir vsebuje res veliko sladkorja – ogljikovih hidratov in zaradi tega redi – predvsem, če ga jemo kot samostojni obrok. Vrednost sladkorja se mu zmanjša, če ga jemo skupaj s svežo zelenjavo, kuhano zelenjavo in nekaj mesa – v velikosti ene dlani.

 
Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.