Tega za zajtrk raje ne jejte nikoli več

Pogosto posegamo po živilih, ki pa nikakor niso primerna za zajtrk. A kljub temu jih zajtrkuje večina ljudi, preverite katera so in zakaj ni najbolje, da jih jeste za zajtrk.
Jajca so odlična izbira za zajtrk. (foto: pexels.com)
Jajca so odlična izbira za zajtrk. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prav mogoče je, da prav zaradi napačno izbranega zajtrk nikakor ne morete shujšati, ste utrujeni, brez energije in slabe volje. Določena živila, če jih jemo zjutraj, namreč lahko zelo upočasnijo metabolizem, privedejo do neredne prebave, povzročajo, da se kopičijo odvečni kilogrami, povrhu vsega pa negativno vplivajo tudi na holesterol, zvišujejo sladkor v krvi.

Ker je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, je prav, da jemo tista živila, ki nas bodo ohranjala pri zdravju ter nam dala zadosti energije za ves dan. prava izbira živil pa pomaga tudi pri hujšanju, pri boljšemu počutju.

Čeprav si mnogi zajtrka brez kruha ne znajo predstavljati, pa strokovnjaki za prehrano opozarjajo prav to. Ogljikovi hidrati so tisti, ki polenijo naš metabolizem, našo prebavo in ki nam jemljejo energijo. Nikakor ni primerno, če jemo živila iz bele moke, takšna, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Katera je tista hrana, ki se ji poskušajte ogniti?
Pa ne samo zjutraj, kar tekom celega dneva. To so sadni sokovi, ki jih kupite v trgovini,. Ti poleg sadnega sladkorja pogosto vsebujejo še dodaten sladkor. Če že imate radi sadne sokove, si jih pripravljajte doma. Zraven dodajte še jogurt ali nekaj zelene zelenjave in dobite odličen, zdrav in hranljiv napitek.

Izogibajte se palačinkam, belemu kruhu, predelanim mesnim izdelkom – ti so okusni le zaradi dodatkov raznih ojačevalcev okusa in soli.

Tudi pri jutranji kavici ne pretiravajte s sladkorjem. Če imate radi sladko, navadni sladkor raje zamenjajte z bolj zdravo različico. Uporabite lahko tudi med.

Šilce žganega uniči vse bacile – tega ne upoštevajte preveč. Alkoholne pijače, sploh žganje na prazen želodec naredi škodo organizmu. Telo se tako že navsezgodaj bori proti škodljivimi toksini, ki ste jih vnesli vanj.

Zakaj takšna živila niso primerna?
Sladkor v hrani povzroči hiter dvig sladkorja v krvi, hiter naval energije, nato pa ta tudi hitro pade. To povzroči, da možgani spet pošljejo signal, da ste lačni. Posežete po hrani, možgani zahtevajo spet hrano, ki vsebuje sladkorje in ogljikove hidrate in začarani krog je sklenjen. Ves čas se počutite utrujeno, telo predeluje vse sladkorje, in ogljikove hidrate, povrhu tega pa ste še slabe volje, saj se na tak način kopičijo tudi odvečni kilogrami.

Kaj torej zajtrkovati?
Strokovnjaki pravijo, naj bo zajtrk sestavljen iz vsaj 20 gramov proteinov. Našli jih boste v skuti, jajcih, jogurtu, siru, mlečnih namazih, stročnicah. Za zajtrk jejte tudi semena, oreške, pusto meso, ribe, surovo zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.