Test hrenovk je pokazal, kako kvalitetne so pri nas ...

Na ZPS so pod drobnogled vzeli 12 vzorcev predpakiranih hrenovk, za katere so odšteli med 3,98 in 8,99 evra/kg. Rezultati so bili slabi, saj nobenega izmed vzorcev ne izpostavljajo kot dobrega oz. kot priporočilo za nakup.
So pri nas vse hrenovke slabe kvalitete? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
So pri nas vse hrenovke slabe kvalitete? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hrenovke so glede na ugotovljeno kakovost drago živilo. Za primerjavo: kilogramom svinjskega stegna stane okoli pet evrov, mlade govedine za zrezke pa osem evrov, cena mletega mešanega mesa (svinjina in goveje meso) je še ugodnejša.

Seveda je odločitev vsakega posameznika, ali je za manjši delež mesa, dodano vodo, maščobo, sol, škrob in druga gostila ter aditive pripravljen toliko plačati. Velja še poudariti, da bi večini vzorcev za vsebnost soli in maščob zasvetila rdeča luč.

Pod drobnogled so vzeli predpakirane hrenovke, ki vsebuje svinjino in goveje meso.

Kje tiči razlog, da slovenski potrošniki ne moremo izbirati med kakovostnimi predpakiranimi hrenovkami?
Eden izmed možnih razlogov je preohlapno napisan pravilnik, ki očitno dovoljuje vse, kar ni prepovedano.
"Hrenovka bi lahko bila kakovosten izdelek, ki bi opravičil tudi svojo razmeroma visoko ceno, a na osnovi rezultatov našega testa to ne drži," je izpostavila prehranska strokovnjakinja dr. Tanja Pajk Žontar in dodala:
"Barjene klobase, ki jih prodajajo pod imenom `hrenovka´, morajo ustrezati kriterijem, ki so zapisani v Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov. In po tem Pravilniku se lahko kot hrenovka poimenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 75 % mesnega testa iz govejega in svinjskega mesa in največ 25 % slanine. S homogenim nadevom napolnijo naravne ali kolagenske ovitke, izdelek pa mora vsebovati najmanj 8 % mesnih beljakovin in največ 30 % maščobe. A presenetilo nas je, da smo na trgu našli kar nekaj izdelkov, na katerih je pisalo `hrenovka´, pa na seznamu sestavin nismo našli govejega mesa, ene od glavnih sestavin hrenovk. Poleg tega so na trgu tudi izdelki, na katerih poleg `hrenovka´ piše še `hot dog´. Glede na to, da zakonodaja za hrenovke zapoveduje strožja kakovostna merila kot za `hot dog´, je takšno označevanje za potrošnike zavajajoče."

Navedba skupne količine mesa izjema, ne pravilo
Pri označbah so bili poleg dobre čitljivosti, kontrasta in seveda zakonsko določenih zahtev za označevanje živil pozorni tudi na informacije na označbah, ki sicer niso obvezne, a so za potrošnike dobrodošle.
"Pri označevanju nas je najbolj razočarala ugotovitev, da so le redki proizvajalci na izdelku označili skupno količino mesa, saj gre za informacijo, ki je še kako pomembna za potrošnike, zato se sprašujemo o razlogih, da je na označbi ni," je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar.

Pri vsakem mesnem izdelku si želimo, da vsebujejo čim več mesa in hkrati malo maščobe. Večinoma slabe ocene za razmerje med vsebnostjo mišičnih beljakovin in maščobo razkriva, da proizvajalci radi `varčujejo´ z dodajanjem mesa, so pa v večini primerov dokaj radodarni pri dodajanju maščobe.
"Morda je to tudi odgovor na vprašanje, zakaj večina proizvajalcev na označbi ne navaja količine mesa," meni dr. Pajk Žontarjeva.

Sestavine: nič nas ne sme presenetiti
Osnovne sestavine hrenovk so goveje meso in svinjina, maščoba, voda, začimbe in nekateri aditivi, ki jih dodajajo zaradi varnosti in tehnoloških razlogov. Pogled na seznam sestavin, ki je presenetljivo dolg, pa pokaže, da hrenovke poleg navedenih sestavin vsebujejo tudi različne rastlinske vlaknine (bambus, grah, citrusi).

Hrenovke vsebujejo tudi kar nekaj nepotrebnih aditivov. Pri ZPS opozarjajo predvsem na ojačevalec arome E 621 (mononatrijev glutaminat). Dodajanje ojačevalcev arome hrenovkam ni upravičeno, saj naj bi vsebovale zadostne količine kakovostnega mesa, ki da izdelku aromo. Ti izdelki pa tudi niso primerni za majhne otroke in za ljudi, ki so preobčutljivi, oziroma pri katerih se pogosto pojavi alergijska reakcija. Nekateri vzorci pa so vsebovali tudi barvilo E 120 (karminska kislina), ki da hrenovkam rdečkasto barvo.

Še več boste našli tukaj. Katere hrenovke so pri ZPS vzeli pod drobnogled, boste izvedeli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.