Tudi vas mučijo vetrovi? Preverite, kaj vam telo sporoča!

Vetrove imamo vsi. Nekateri več drugi manj. Kaj želi telo s tem sporočiti, kako jih odpraviti oziroma zmanjšati? Zakaj do njih prihaja?
	Vetrovi nastajajo zaradi različnih dejavnikov. (foto: Freepik.com)
Vetrovi nastajajo zaradi različnih dejavnikov. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Bakterije
Bakterije povzročajo fermentacijo, razgrajujejo hrano, ki smo jo pojedli. Ta proces se začne že v želodcu in nadaljuje v debelem črevesju. Včasih pa se zaustavlja v tankem črevesju in zato prihaja do vetrov. Vzrok je lahko viroza ali prehrana. Če občutimo tudi napihnjenost in težo v želodcu, potem do vetrov lahko prihaja zaradi hrane. Izogibati se moramo avokada, sliv, fižola in leče, čebule, česna. Vse to so živila, ki povzročajo vetrove.

Prehitro jemo
Če jemo prehitro, s tem pogoltnemo tudi večjo količino zraka. Zrak, ki se v želodcu pomeša s hrano, povzroča napihnjenost in posledično prihaja do vetrov. Več zraka ko pojemo skupaj s hrano, več je vetrov.

Intoleranca na hrano
Če brez težav jemo mleko, mlečne izdelke, se to lahko z leti spremeni. Telo lahko s časom postane intolerantno na laktozo, kar pomeni, da težje prebavljamo mleko, mlečne proizvode in zaradi tega prihaja do napihnjenosti, krčev in vetrov.

Neredna prebava
Če imamo neredno prebavo, na ta način v telesu ostajajo ostanki hrane. Če je ta predolgo v črevesju, pričnejo bakterije z razkrajanjem, kar povzroča vse več vetrov.
Težave s prebavo lahko omilimo tako, da pijemo veliko tekočine, se gibamo in uživamo veliko surove hrane.

Težka hrana in gazirane pijače
Tudi težko prebavljiva hrana, kot je ocvrta hrana, sladka, slana, mastna, lahko povzroča vetrove. Prav tako so krivec zanje tudi gazirane pijače. Zato je prav, da se naštetega poskušamo čim bolj izogibati.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Odpravite mravlje na učinkovit in naraven način

V poletnih dneh se lahko v hiši, na terasi ali vrtu poj...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

Babičin slog, ki osvaja modne brvi – ko udobje postane nova eleganca

Po desetletjih, ko je bila moda pogosto sinonim za mlad...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Najboljši seks se prične šele po ...

.. 50. letu, menijo strokovnjaki. Saj so ravno ta leta...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.