V boj s super bakterijami pošiljamo rastline!

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 31.1.2018
Prekomerna uporaba antibiotikov je sprožila ero super bakterij, ki so izjemno nevarne in predstavljajo človeštvu vse večjo grožnjo. Na srečo se je znanje o tem, kako se z njimi spopasti drugače kot s tabletami, ohranilo.
Če tonik jemljete v preventivne namene, kuro po enem mesecu za nekaj časa prekinite.  (foto: osebni arhiv)
Če tonik jemljete v preventivne namene, kuro po enem mesecu za nekaj časa prekinite. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nekateri na novo odkriti naravni pripravki za zdravljenje okužb so stari več kot tisoč let in še vedno izjemno učinkoviti. Eden od njih je antibiotični tonik, ki so ga po spodnjem receptu lahko pripravite sami. Uživate ga po žličkah – zaradi močnega okusa začnite z eno čajno žličko na dan, primeren pa je tudi za nosečnice in otroke. Odmerek postopoma povečujte, dokler ne pridete na 0,3 decilitra na dan (približno en kozarček za žganje) in uživajte večkrat na dan po obroku.

Če tonik jemljete v preventivne namene, kuro po enem mesecu za nekaj časa prekinite. Če ga jemljete med boleznijo, naj kura traja do ozdravitve. Če imate težave z vnetjem v ustni votlini ali grlu, ga nekaj časa zadržite v ustih, preden ga pogoltnete. Ne mešajte ga z vodo, ker tako izgubi na učinkovitosti. Močan okus in vonj po česnu omilite z rezino limone ali limete. Pojejte jo potem, ko ste že zaužili tonik.

Tonik učinkuje tako na gram pozitivne kot na gram negativne bakterije, pa tudi na glivice in viruse. Skrivnost delovanja je v kombinaciji zdravilnih učinkovin, ki se v fitofarmaciji sicer redno uporabljajo. Tonika ni potrebno hraniti v hladilniku, uporaben pa je najmanj eno leto. Pomembno je, da za pripravo uporabite sveže sestavine iz ekološke pridelave. Zanimivo je tudi, da se je prvotni recept skozi stoletja spreminjal, eden od prvih zapisov o njegovi učinkovitost pa je iz srednjega veka, ko so ga uporabljali kot zdravilo pri kugi.

Preden se lotite priprave, naj vas opozorim na močne vonjave, ki lahko dražijo sinuse. Če imate razpokano kožo, velja razmisliti o uporabi zaščitnih rokavic. Tonik lahko zmešate z olivnim oljem in dnevno uporabljate kot solatni preliv.

Sestavine:
700 ml jabolčnega kisa
¼ čajne skodelice nasekljanega česna
¼ čajne skodelice sesekljane čebule
¼ čajne skodelice naribanega ingverja
2 čim bolj pekoča feferona
2 čajni žlički naribanega hrena
2 čajni žlički kurkume

Priprava:
Sestavine, razen jabolčnega kisa, dobro premešajte. Feferonoma odstranite peške in ju zelo na drobno narežite. Z mešanico napolnite kozarec do 2/3. Zalijte z jabolčnim kisom do vrha, zaprite in shranite v temnem, hladnem prostoru (klet) za dva tedna. V tem času vsak dan nekajkrat dobro pretresite. Po dveh tednih precedite skozi gazo (maso z roko stisnite) in natočite v steklenico. Kar ostane na gazi, porabite pri kuhanju (kot dodatek mesu, prelivu za testenine, praženemu krompirju...).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Ali veste, da lahko nekatere bolezni razberete iz svojih rok?

Pogosto slišimo, da je obraz ogledalo zdravja. Ampak ni...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

To so nagrajenci nagradne igre Elotrans Reload

Preverite, kateri so nagrajenci nagradne igre za prehra...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

HIGHLANDER letos z novim izzivom za vse, ki si želijo spremembe

Dogodek I feel Slovenia HIGHLANDER Kamnik-Savinja Alps ...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.