Vsak dan ga jemo, pa se ne zavedamo, da povzroča cirozo jeter, raka in sladkorno bolezen!

Pogosto je na naših jedilnikih, pa se niti ne zavedamo, kako škodljiv je. Zadnje raziskave pa so pokazale, da poleg raka, bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni, povzroča tudi cirozo jeter.
Jejte zdravo, izogibajte se škodljivih dodatkov. (foto: pexels.com)
Jejte zdravo, izogibajte se škodljivih dodatkov. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pogosto posegate po sladkem? Pa veste, da v večini primerov proizvajalci sladkih živil vanje dodajo najcenejšo snov, s katero živilo postane prijetnega, sladkega okusa, manj prijetno pa za naše zdravje. To je glukozno-fruktozni sirup. Najdete ga tudi pod imenom High-fructose corn syrup, HFCS, proizvajajo pa ga iz koruze, je torej vrsta koruznega sirupa, ki je ena najcenejših sestavin za proizvajalce, poleg tega pa živilom podaljšuje tudi rok uporabe.

Vsebujejo ga sladka živila, razne pijače, hitra in predelana hrana. Če boste brali sestavine živil, ki jih imate ta trenutek v svoji omari, ga boste zagotovo zasledili. Zelo pogost je, skriti sovražnik našega zdravja. V majhnih količinah seveda skoraj nedolžen, če pa seštejemo dneve in leta uživanja, postane velik sovražnik našega zdravja.

Raziskave so zastrašujoče, pa očitno še vedno ne dovolj, da bi ga prepovedali. Zato je prav, da se ga izognemo kar sami in posežemo po bolj zdravih živilih.

Glukozno fruktozni sladkor, torej koruzni sladkor lahko na našem telesu pusti velike negativne posledice. Med njimi so strokovnjaki v študijah dokazali, da povzroča razvoj raka, upočasnjuje našo prebavo in je velik krivec za debelost, povzroča bolezni srca in ožilja, povzroča možgansko kap, poviša lahko krvni tlak, škoduje našim ledvicam in jetrom. Raziskave so pokazale, da lahko privede do sladkorne bolezni tipa 2 in celo do ciroze jeter.

Po vsej verjetnosti ga boste našli v gaziranih pijačah, v predelanih živilih, v hitri prehrani, v piškotih in pecivih, v sladoledu, tudi v kosmičih, v jogurtih, vsebujejo ga lahko celo žitne tablice, že pripravljene jedi, kruh, sokovi in številni drugi izdelki.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Življenje s kronično boleznijo

Tekom življenja se srečamo z različnimi boleznimi. Post...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Imate mrzla stopala? Preberite, zakaj to ni dobro!

Spadate med tiste, ki imajo večkrat hladna stopala? V p...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Krepitev imunskega sistema v času povečanih obremenitev

Zimsko obdobje prinaša povečano izpostavljenost okoljsk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.