Vsi jih jemo in se ne zavedamo, da povzroča raka!

Moje zdravje > Bolezni | piše: Saša Šorli | 10.6.2015
Evropska agencija za varno prehrano je objavila študijo, v kateri opozarja na zelo nevarno snov, ki se nahaja v živilih, ki jih jemo zelo pogosto. Preberite, katera je ta snov, ki povzroča raka in se izogibajte teh živil!
Ko hrano kuhamo, nastaja akrilamid. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ko hrano kuhamo, nastaja akrilamid. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
To je akrilamid, ki je zelo nevarna snov in povzroča raka. Najdemo ga v živilih, kot so čips, pražen krompir, ocvrto meso, v biskvitih, nekaterih vrstah kruha, v kavi, cigaretah.

Strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti previdni pri peki mesa. Če je preveč pečeno, se prične ustvarjati akrilamid. Zato meso ne pecite do rjave barve, ampak ga pecite pri nizki temperaturi in pazite, da se ne zažge. Enako je s pripravljanjem ocvrte hrane.

Akrilamid se pojavlja med vsakim pečenjem, cvrtjem hrane, tudi med peko na žaru. Zato strokovnjaki svetujejo, da takšne hrane pojemo čim manj.

Zakaj se med pečenjem in cvrtjem ustvarja kemikalija akrilamid, še ni znano. Dokazano pa je, da lahko povzroči raka. Akrilamudi smo izpostavljeni vedno, ko jemo določen obrok, ki smo ga toplotno obdelali. Lahko izzove takojšnjo reakcijo in nam po zaužitju postane slabo. Ta lahko vpliva tudi na naše živčevje.

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se ne da preprečiti, da bi ga s hrano zaužili. To je možno le, če bi jedli zgolj surovo hrano. V majhnih količinah ta ni tako nevaren, v večjih pa lahko povzroča bolezni, tudi raka.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.