Zakaj je bolje jesti zelene banane?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 30.6.2022
Vas zanima, zakaj zrele banane niso dobre za naše telo ter zakaj je bolje korenje kuhati v vodi in ne na pari? Ali veste, kako se pravilno pripravi čaj ali solato?
Zelene oziroma manj zrele banane so bolj zdrave in lažje prebavljive. (Foto: Freepik.com)
Zelene oziroma manj zrele banane so bolj zdrave in lažje prebavljive. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Korenje kuhajte v vodi in ne na pari
 
Strokovnjaki so ugotovili, da je korenje bolj zdravo, če ga skuhate v vodi. Na tak način se ohrani več antioksidantov, ki so koristni pri nastajanju vitamina A. ta pa je pomemben za dvigovanje odpornosti organizma, za zdravo kožo, za oči in lase. Sto gramov kuhanega korenja vsebuje 28mg vitamina A, surov ga vsebuje 31mg in kuhan na pari samo 19mg.
 
 
Kuhajte čaj vsaj eno minuto
 
Čaj vsebuje polifenole in antioksidante, ki čuvajo naše srce in ožilje. Ampak ti se sproščajo samo, če čaj kuhate eno minuto oziroma, če pustite čajno vrečko v vroči vodi štiri minute.
 
 
Zelene banane so bolj zdrave
 
Škrob, ki ga vsebujejo banane, se skozi proces zorenja pretvarja v sladkor. Nezrela banana zato vsebuje manj sladkorja in manj škroba, zato so lažje prebavljive. Zelene banane niso tako zelo okusne, zato je morda bolje, da nekoliko dozorijo. Preveč zrele banane pa niso dobre za prebavo, zato se jih izogibajte.
 
 
Na solato dodajte olje
 
Vaše telo bo posrkalo več hranljivih snovi iz zelenjave (zelena solata, surovo zelje, paradižnik …), če jo boste začinili z oljčnim oljem ali avokadom. Zdrave maščobe namreč pripomorejo pri absorbciji hranljivih snovi, ki so v zelenjavi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.