Zamrznjena sadje in zelenjava: Zdrava ali ne?

Ali sta zamrznjena sadje in zelenjava, ki ju lahko kupite v trgovini, bolj zdrava ali manj od sveže izbire? Je manj kvalitetna, vsebuje manj hranilnih snovi? Odgovor najdete v prispevku.
Zamznjeno sadje vsebuje veliko vitaminov in mineralov. (foto: freeDigitalPhotos.net)
Zamznjeno sadje vsebuje veliko vitaminov in mineralov. (foto: freeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mnogi verjamejo, da so zamrznjena živila (sadje, zelenjava) manj kvalitetna, vsebujejo manj hranilnih snovi, manj vitaminov, od sveže izbire. A ni točno tako. Zamrznjena sadje in zelenjava vsebujeta ravno toliko hranilnih snovi, v nekaterih primerih pa še več od svežih. Zakaj?

Sveže sadje in zelenjava sta na prodajnih policah lahko kar nekaj časa, preden jih kupite. To pa povzroči, da počasi izgubljajo hranilne snovi, največ vitaminov.

Poleg tega sveža zelenjava in sadje izgubljata svoje hranilne snovi tudi medtem ko jih pripravljate, lupite, režete, kuhate, perete. Za razliko od zamrznjenih živil, ki se jih industrijsko obdela že tistega dne, ko se jih nabere in istega dne tudi zamrzne. Zato vsebujejo lahko tudi do več vitaminov in mineralov od svežih živil.

Zamrznjena sadje in zelenjava imata še eno prednost: ne vsebujeta raznih aditivov, saj že proces zamrzovanja poskrbi, da se živila ne pokvarijo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.