Zdrava hrana, ki lahko povzroča težave

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 26.9.2013
V teh dneh je sadja in zelenjave v izobilju. Ni boljšega, kot so domače hruške, jabolka ali slive. Njiva ponuja brokoli, zelje in fižol. Ampak, ta hrana lahko povzroča napenjanje. Kako se temu izogniti?
Med zdravo hrano, ki vas lahko napenja, spadajo tudi hruške. (foto: www.sxc.hu)
Med zdravo hrano, ki vas lahko napenja, spadajo tudi hruške. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hruške, jabolka, slive in ostalo sezonsko sadje je odličen vir vitaminov, mineralov, glukoze. A predvsem hruške znajo biti za prebavo obremenilne. Da bi se izognili napenjanju in težavam s črevesjem, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da dnevno pojeste manjšo količino surovih hrušk ali jabolk. Sadje vas bo manj napenjalo, če ga boste prej olupili ali pa nekoliko pokuhali. Tudi kuhano sadje lahko uporabite na več načinov.

Tudi fižol spada med hrano, ki napenja. Je težko prebavljivo živilo in ni primerno za vsakogar. Njegova semenska lupina je bogata s surovimi vlakni, pektinskimi in drugimi težko prebavljivimi spojinami, zato ga težko prenašamo. Če vam povzroča težave, ga ni potrebno v celoti črtati iz jedilnika, jeste ga lahko pretlačenega v juhi, pireju ali kaši.

Brokoli in zelje imata podobno sestavo kot fižol. Zato strokovnjaki priporočajo, da jih uživate surove.
Zelje ugodno deluje na praznjenje črevesja, ima malo ogljikovih hidratov in je primerna hrana za sladkorne bolnike. Če vas zelje napenja, mu dodajte nekaj kumine in koromača.

Brokoli je izčrpen vir zdravja. Krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti. Prav tako pa lahko povzroči hude prebavne težave pri tistih, ki imajo občutljivo črevesje. Če vas brokoli napenja, ga uživajte v majhnih količinah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (14. - 20. 4. 2025)?

V odnosih bo skozi teden, ko se bo Sonce še nahajalo v ...

Pojmovnik spletne varnosti: Kaj je URL naslov in kaj je domena spletne strani?

Ko uporabljate internet, pogosto vtipkate spletne naslo...

Neuroth predstavil lastno blagovno znamko slušnih aparatov Viennatone

Podjetje Neuroth, ki v Sloveniji v 17. Neurothovih sluš...

Kdo prejme Mojaleta darila?

Tudi v marcu se vas je veliko prijavilo v program Mojal...

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Pomoč na domu se spreminja: manj javnih, več zasebnih izvajalcev

V Sloveniji vse več starejših potrebuje pomoč na domu, ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (31. 3. - 6. 4. 2025)?

Z energijo Sonca v znamenju ovna boste imeli na vsakem ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (17. - 23. 3. 2025)?

Prva polovica tedna bo bolj umirjena in še vedno malce ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (10. - 16. 3. 2025)?

Sonce se bo v tednu pred vami sprehajalo v znamenju rib...

Kdo prejme Mojaleta darila?

V februarju ste se potegovali za tri vrhunske izdelke. ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.