Zdrava hrana, ki lahko povzroča težave

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 26.9.2013
V teh dneh je sadja in zelenjave v izobilju. Ni boljšega, kot so domače hruške, jabolka ali slive. Njiva ponuja brokoli, zelje in fižol. Ampak, ta hrana lahko povzroča napenjanje. Kako se temu izogniti?
Med zdravo hrano, ki vas lahko napenja, spadajo tudi hruške. (foto: www.sxc.hu)
Med zdravo hrano, ki vas lahko napenja, spadajo tudi hruške. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hruške, jabolka, slive in ostalo sezonsko sadje je odličen vir vitaminov, mineralov, glukoze. A predvsem hruške znajo biti za prebavo obremenilne. Da bi se izognili napenjanju in težavam s črevesjem, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da dnevno pojeste manjšo količino surovih hrušk ali jabolk. Sadje vas bo manj napenjalo, če ga boste prej olupili ali pa nekoliko pokuhali. Tudi kuhano sadje lahko uporabite na več načinov.

Tudi fižol spada med hrano, ki napenja. Je težko prebavljivo živilo in ni primerno za vsakogar. Njegova semenska lupina je bogata s surovimi vlakni, pektinskimi in drugimi težko prebavljivimi spojinami, zato ga težko prenašamo. Če vam povzroča težave, ga ni potrebno v celoti črtati iz jedilnika, jeste ga lahko pretlačenega v juhi, pireju ali kaši.

Brokoli in zelje imata podobno sestavo kot fižol. Zato strokovnjaki priporočajo, da jih uživate surove.
Zelje ugodno deluje na praznjenje črevesja, ima malo ogljikovih hidratov in je primerna hrana za sladkorne bolnike. Če vas zelje napenja, mu dodajte nekaj kumine in koromača.

Brokoli je izčrpen vir zdravja. Krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti. Prav tako pa lahko povzroči hude prebavne težave pri tistih, ki imajo občutljivo črevesje. Če vas brokoli napenja, ga uživajte v majhnih količinah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Tega o svojem telesu zagotovo niste vedeli!

Presenečeni boste nad temi dejstvi o človeškem organizm...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (8. - 15. 12. 2025)?

Z energijo Sonca, Venere in Marsa v znamenju strelca se...

Vsak tretji zdravnik v Evropi je starejši od 55 let – kaj to pomeni za paciente?

Evropske zdravstvene sisteme čaka resen izziv. Po zadnj...

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.