Zdravilni sadež, ki krepi kosti, hrbtenico in prepreči osteoporozo

Suhe slive vsebujejo veliko kalicija in vitamina D, nova raziskava pa je pokazala, da to sadje vsebuje tudi minerale, ki prav tako vplivajo na zdravje kosti.
Slive krepijo kosti, preprečujejo razvoj osteoporoze. (foto: pexels.com)
Slive krepijo kosti, preprečujejo razvoj osteoporoze. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Znanstveniki z univerze na Floridi so z raziskavo, v kateri je sodelovalo 100 žensk, ki so že prešle obdobje menopavze, prišli do presenetljivih rezultatov. Ženske so razdelili v dve skupini.

V prvi so ženske vsak dan pojedle 10 suhih sliv v obdobju enega leta, v drugi skupini pa so slive zamenjale s suhimi jabolki.

Slednje so vsebovale enako kalorij, ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin kot slive. Ko so primerjali obe skupini po obdobju enega leta, so prišli do zaključka, da so rezultati pri ženskah, ki so uživale suhe slive, boljši. 

Zakaj je uživanje suhih sliv priporočljivo?

• Povečujejo trdnost kosti, kar izboljša tudi gibčnost ter blaži bolečine. 

• Izboljšali bomo zdravje in vzdržljivost hrbtenice, tveganje za poškodbe in zlome pa se bo zmanjšalo. 

• Lažje bomo vzdrževali enko telesno težo. Poleg kosti namreč suhe slive zaradi laksativnega učinka preprečujejo povečanje telesne teže.  

• Bogate so z vitamini C, K in fitokemikalijami, ki so prav tako pomembni za zdravje kosti.  

• Če redno uživate suhe slive, bodo biološki označevalci, ki kažejo gostoto mineralov v kosteh, boljši.

• Ne glede na to, do kakšnih izsledkov je prišla omenjena raziskava, se trdnost vaših kosti, če boste vsak dan pojedli 10 suhih sliv, zagotovo ne bo poslabšala. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.