Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdravilna, uporabna in pogosto presenetljivo nezahtevna za vzgojo. Čeprav marsikdo misli, da potrebuje veliko prostora, lahko zeliščni vrt ustvarimo tudi na balkonu, okenski polici ali skupnem vrtičku. Junij je pravi čas, da začnemo – narava je v polnem zagonu, sonca je dovolj in zelišča bodo hitro pokazala svojo moč.
Zelišča ne hranijo le telesa, temveč tudi dušo. (Vir: Freepik)
Zelišča ne hranijo le telesa, temveč tudi dušo. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Katere rastline izbrati?

Za začetnike in vse, ki bi radi imeli zelišča pri roki skozi celo poletje, priporočam naslednje:

- Bazilika: hitro rastoča, rada ima toploto, ne mara preveč vode. Idealna za juhe, solate, pesto.
- Rožmarin: potrebuje sončno lego in dobro odcedna tla. V zimskem času ga prestavimo v zavetje.
- Meta: razraste se kot prava kraljica zelišč – odlično za čaje, limonado, sladoled. Naj bo v loncu, da se ne razraste preveč.
- Melisa: pomirja živce, pomaga pri nespečnosti in je prijetno limonastega vonja.
- Timijan: odporen in nezahteven. Odličen proti kašlju in za začinjanje jedi.
- Žajbelj: vsestransko zdravilno zelišče – za ustno higieno, obkladke, začinjanje mesnih jedi in za grgranje ob bolečem grlu.

Če imate malo prostora, izberite visoke lonce ali zeliščne spirale – vertikalna zasaditev omogoča več rastlin na manjšem prostoru.

Preberite tudi: Imate radi šopek rož v vazi? Preberite, kako mu podaljšati svežino

Nasveti za vzgojo in nego

1. Zelišča obožujejo sonce – izberite svetel kotiček, po možnosti z južno ali zahodno lego.
2. Zalivajte zjutraj ali zvečer, ko ni sonca – voda naj bo mlačna, ne hladna.
3. Redno režite vrhnje dele rastlin – to spodbuja grmičasto rast in preprečuje cvetenje, ki oslabi okus.
4. Če imate prostor, zelišča kombinirajte z rožami ali zelenjavo – medsebojno se lahko podpirajo.

Zelišča lahko gojite tudi kot del gredice – timijan ob robu, meta in melisa v senci višjih rastlin, baziliko med paradižniki. Takšne kombinacije so ne le lepe, temveč tudi koristne – nekatere zeli so naravni odganjalci škodljivcev.

Kako jih uporabiti skozi vse leto

Zelišča lahko uporabljate sveža, zamrznjena ali posušena. Med poletjem jih je dobro redno obrezovati in višek posušiti na senčnem, zračnem mestu. Shranjujte jih v steklenih kozarčkih ali papirnatih vrečkah.

- Za čaje: meta, melisa, žajbelj – čaji za prebavo, pomirjanje in imunsko odpornost.
- Za kopeli: sivka, rožmarin in timijan – za sproščujoče večere.
- Za kuhinjo: skoraj vse! Sušene zeli za zimsko kuhinjo so bolj aromatične, če jih naberemo tik pred cvetenjem.

Preberite tudi: Kako doma vzgojimo lastne sadike? Nasveti izkušene vrtnarke in agronomke

Zeliščni vrt je več kot le hrana

Zelišča ne hranijo le telesa, temveč tudi dušo. Njihov vonj pomirja, njihova prisotnost nas poveže z naravnimi cikli, njihova nega nas uči potrpežljivosti. Zeliščni vrtiček je čudovit kraj za vsakodnevno mini terapijo.

Če si želite svoj košček zeliščnega vrta in prostora v naravi, si lahko najamete vrtiček v Ljubljani na Vrtičkih pri kozolcu (vrticki.prikozolcu.si). Več informacij na www.maminavrtu.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

zelišča vrt balkon Mami na vrtu
Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.