Zelo je zdrav, a ga ne jemo pravilno!

Krompir je zelo zdrava zelenjava, a največkrat ga pripravljamo na najbolj zdravju škodljivi način. Naučite se pravilne priprave in preberite, kako zelo zdravo deluje na vaše telo!
Kuhan krompir z zelenjavo je zelo zdrava jed. (foto: www.123rf.com)
Kuhan krompir z zelenjavo je zelo zdrava jed. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir je zelo zdrava zelenjava, ki vsebuje ogljikove hidrate. Ti nas hitro oskrbijo z energijo. Težava pa nastane pri njegovi pripravi, saj ga pripravljamo največkrat na zelo nezdrav način. In ravno zato je tudi pristal povsem po nepotrebnem na listi nezdravih živil.

Če ga pripravljate brez mastnih, slanih dodatkov, je zelo zdrav. Ima malo kalorij, je dober izvor vitamina B6, vitamina C, bakra, kalija, mangana ter vlaknin. Je živilo, ki ščiti pred boleznimi žil in deluje proti raku. Najbolj zdrav je, če ga skuhate v vodi, nato pa zabelite le z žlico oljčnega olja ali maslom. Lahko ga spečete tudi v pečici, a z malo olja. Izogibajte pa se praženemu in ocvrtemu krompirju.

Vlaknine so v olupku
En pečen krompir vsebuje 12 odstotkov dnevnega vnosa vlaknin. A vedeti morate, da je največ teh prav v olupku. Zato mlad krompir ne lupite, jejte pečenega. Tak krompir ščiti pred rakom črevesja in znižuje holesterol.

Vitamin B6
Krompir vsebuje veliko vitamina B6. Skodelica pečenega krompirja vsebuje več kot 20 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu in že zato je krompir uvrščen med zelo zdrave jedi. Vitamin B6 ščiti možgane pred boleznimi, ščiti živčni sistem, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile pred boleznimi.

Zato jejte krompir, le pazite, kako ga pripravljate in se izogibajte odvečni maščobi. Še najbolje je, če krompir kombinirate s kuhano ali surovo zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.