Zelo je zdravilen, a le, če ga jemo pravilno!

Je eden najbolj zdravih naravnih antibiotikov, krepi celo telo, preprečuje razvoj raka in drugih hudih bolezni. Vse to, a le, če ga pravilno jemo!
Česen je še bolj zdrav, če ga pred uživanjem zmečkamo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Česen je še bolj zdrav, če ga pred uživanjem zmečkamo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da je česen kar se da redno na našem jedilniku. Sploh v mesecih, ki prihajajo, saj nas lahko zelo uspešno zaščiti tudi pred gripami in prehladi. Je naravni antibiotik, njegove zdravilne lastnosti pa so poznane že stoletja in tisočletja.

Česen vsebuje številne močne antioksidante, deluje proti raku, preprečuje vnetja, uničuje razne viruse in glivice. V česnu je zelo zdravilna snov alicin, ta je še največ zaslužna za zdravilnost. Da pa se alicin prične izločati, je potrebno česen jesti pravilno. Le na tak način bo zares zdravilen in bo pomagal.

Preden česen uporabite, ga zmečkajte. Na tak način boste pospešili izločanje alicina. Strokovnjaki svetujejo tudi, da dnevno pojemo do tri stroke česna, najbolj pa bo učinkovit, če bo surov. Če česen toplotno obdelujemo, naj to traja največ deset minut. Tako ne uničimo vseh zdravilnih snovi.

Naj vas ne odvrne od uživanja česna neprijetni ustni zadah. Tega se lahko rešite z zadostnim umivanjem zob, poskusite lahko s sodo bikarbono, pomaga pa tudi, če žvečite peteršilj ali kavno zrno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Lovor: Krepi srce, zdravi sečila, vrača energijo, preprečuje depresijo

Lovor nikakor ni le začimba, ki jo uporabljamo pri kuha...

5 glavnih krivcev, da vam hujšanje nikakor ne gre

Se trudite s hujšanjem, pa vam ne uspeva najbolje? V pr...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Živila, ki zares razstrupijo, očistijo in okrepijo jetra!

Za temeljito čiščenje jeter ne potrebujete veliko. Dovo...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Naravni načini za lajšanje težav s prostato

Težave s prostato so zelo pogosta tegoba moških, starej...

Vitamini in prehranski dodatki, ki jih po 50. letu telo res potrebuje

Z leti se naše telo začne spreminjati – ne le navzven, ...

6 naravnih nasvetov za lajšanje glavobola

Če ste med tistimi, ki se vas pogosto loti glavobol, po...

Naravni pripravki za sklepe – kaj lahko naredite sami, brez zdravil

Z leti se sklepi pogosto oglasijo z bolečino, togostjo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.