Zlati sadež, ki krepi imunsko odpornost in vrača energijo

Poznamo ga po tem, da je zelo sladkega okusa, a je veliko več. Kaki na naše zdravje vpliva zelo pozitivno. Kako ga lahko uporabimo? Preberite.
Kaki je zelo sladek, pa tudi zelo zdrav sadež. (foto: pexels.com)
Kaki je zelo sladek, pa tudi zelo zdrav sadež. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaki ima trdo in debelo lupino, s katero se ščiti pred škodljivci. Zato ta zlati sadež ne potrebuje škropljenja proti boleznijo in zajedavci.

Kaki vsebuje veliko vitamina C in A. Vsebuje kar petkrat več vitamina C kot jabolko. Vsebuje tudi vitamine B skupine, minerale in antioksidante.

Kaki je odličen za krepitev imunskega sistema, deluje proti stresu, pomlajuje celo telo ter preprečuje vnetja. Poleg tega pa bo pomagal tudi, da bo prebava spet redna, čisti jetra in ledvice, pozitivno vpliva tudi na kostno gostoto, zdravi dlesni ter znižuje raven nevarnega holesterola.

Če boste pojedli enega do dva sadeža na dan, pa boste pregnali tudi utrujenost in si povrnili energijo.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da uživate cel in surov sadež. Če pa imate pridelka preveč, ga lahko tudi posušite ali zamrznete.

Če boste kaki sušili, izberite mehke sadeže, ti naj bodo še čvrsti, lupina pa oranžne barve. Narežite jih na krhlje, nato pa pomočite v vodo, ki ste ji dodali limonin sok. Na tak način boste preprečili, da bi porjaveli. Nato jih razporedite po pladnju in posušite. Lepo posušene krhlje hranite v zaprti posodi ali papirnati vrečki.

Kaki pa lahko tudi zamrznete. Sadeže zmeljite v gladko zmes, dodajte limonin sok, shranite v vrečke ali posodice za zamrzovanje in zamrznite. Na tak način lahko hranite kaki tudi pol leta. Zamrznjen kaki lahko uporabite za nadev palačink, pri peki, dodate ga lahko tudi v smutije.

Če imate veliko sadežev, pa lahko pripravite tudi zelo okusno in zdravo kakijevo sladico.

Olupite nekaj kakijev (en kaki na osebo), jim dodate limonin sok, dodate lahko tudi malce ruma in vse skupaj dobro zmešate s paličnim mešalnikom.

V širok kozarec natresite, da bo dno dobro pokrito drobno sesekljane lešnike, mandlje ali orehe, dodajte pasiran kaki, čez pa dodajte še nekaj žlic grškega jogurta ali pa stepene sladke smetane. Po vrhu potresite nekaj sesekljanih orehov, lešnikov ali mandljev.

Hitra in zelo okusna sladica je pripravljena!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.