Zlati sadež, ki krepi imunsko odpornost in vrača energijo

Poznamo ga po tem, da je zelo sladkega okusa, a je veliko več. Kaki na naše zdravje vpliva zelo pozitivno. Kako ga lahko uporabimo? Preberite.
Kaki je zelo sladek, pa tudi zelo zdrav sadež. (foto: pexels.com)
Kaki je zelo sladek, pa tudi zelo zdrav sadež. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaki ima trdo in debelo lupino, s katero se ščiti pred škodljivci. Zato ta zlati sadež ne potrebuje škropljenja proti boleznijo in zajedavci.

Kaki vsebuje veliko vitamina C in A. Vsebuje kar petkrat več vitamina C kot jabolko. Vsebuje tudi vitamine B skupine, minerale in antioksidante.

Kaki je odličen za krepitev imunskega sistema, deluje proti stresu, pomlajuje celo telo ter preprečuje vnetja. Poleg tega pa bo pomagal tudi, da bo prebava spet redna, čisti jetra in ledvice, pozitivno vpliva tudi na kostno gostoto, zdravi dlesni ter znižuje raven nevarnega holesterola.

Če boste pojedli enega do dva sadeža na dan, pa boste pregnali tudi utrujenost in si povrnili energijo.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da uživate cel in surov sadež. Če pa imate pridelka preveč, ga lahko tudi posušite ali zamrznete.

Če boste kaki sušili, izberite mehke sadeže, ti naj bodo še čvrsti, lupina pa oranžne barve. Narežite jih na krhlje, nato pa pomočite v vodo, ki ste ji dodali limonin sok. Na tak način boste preprečili, da bi porjaveli. Nato jih razporedite po pladnju in posušite. Lepo posušene krhlje hranite v zaprti posodi ali papirnati vrečki.

Kaki pa lahko tudi zamrznete. Sadeže zmeljite v gladko zmes, dodajte limonin sok, shranite v vrečke ali posodice za zamrzovanje in zamrznite. Na tak način lahko hranite kaki tudi pol leta. Zamrznjen kaki lahko uporabite za nadev palačink, pri peki, dodate ga lahko tudi v smutije.

Če imate veliko sadežev, pa lahko pripravite tudi zelo okusno in zdravo kakijevo sladico.

Olupite nekaj kakijev (en kaki na osebo), jim dodate limonin sok, dodate lahko tudi malce ruma in vse skupaj dobro zmešate s paličnim mešalnikom.

V širok kozarec natresite, da bo dno dobro pokrito drobno sesekljane lešnike, mandlje ali orehe, dodajte pasiran kaki, čez pa dodajte še nekaj žlic grškega jogurta ali pa stepene sladke smetane. Po vrhu potresite nekaj sesekljanih orehov, lešnikov ali mandljev.

Hitra in zelo okusna sladica je pripravljena!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.